Tienduizenden ouders moesten gigantische bedragen aan kinderopvangtoeslag terugbetalen, met desastreuze gevolgen. Hoe kon dit gebeuren? In zijn nog te verschijnen boek Zo hadden we het niet bedoeld legt correspondent Jesse Frederik hét verhaal achter de toeslagenaffaire bloot. 

Uit deze reconstructie van de toeslagenaffaire blijkt dat deze tragedie niet zozeer ontstond uit een stapeling van schurkachtige fouten, maar een pijnlijk gevolg is van de inrichting van ons bestuurlijk systeem en de macht van de media daarin. Jesse laat zien dat vrijwel alle betrokkenen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deden wat je van ze zou verwachten en dat juist daardoor alles misliep.

‘Dit boek laat zien wat er gebeurt als beelden en sentimenten het winnen van feiten en waarden, het collectieve geheugen sleets is en uitvoerbaarheid niet telt in de politiek. Dan verliest de burger die op de overheid is aangewezen’, schreef Herman Tjeenk Willink ons na het lezen van het manuscript.

Wij brengen vandaag het eerste deel al naar buiten, omdat komende maandag 16 november 2020 de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag van start gaat.

Deze commissie gaat topambtenaren en (ex-)bewindspersonen verhoren over de toeslagenaffaire in de Tweede Kamer om hun betrokkenheid bij de problemen rondom de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag te onderzoeken.

Lees het eerste deel van Zo hadden we het niet bedoeld Ga naar het verhaal van Jesse Frederik

Een nieuwe vorm: de serie

Jesse werkt inmiddels een jaar aan zijn onderzoek naar de toeslagenaffaire. Het resultaat van dat onderzoek is een verhaal waarvan we hopen dat zoveel mogelijk mensen het zullen gaan lezen zodra het verschijnt. Daarom publiceren we het niet alleen als papieren boek, e-book of audioboek, maar ontwikkelden we ook een nieuwe publicatievorm op De Correspondent: je kunt het verhaal ook in eigen tempo als serie lezen, handig opgesplitst in delen – zoals je ook je favoriete series op Netflix kijkt.

Deze serie kun je straks, hopelijk in december of in januari, op drie manieren volgen:

1. Lees de serie op De Correspondent

Hier op De Correspondent zullen we het verhaal integraal publiceren, inclusief links, bronnen en infocards met relevante achtergrondinformatie. Met onze nieuw ontwikkelde online boekenlegger kun je op ieder moment in de tekst aangeven dat je stopt met lezen. Vervolgens krijg je een persoonlijke link die je naar jezelf kunt sturen, bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp, zodat je later verder kunt lezen waar je gebleven was. En net als bij een Netflix-serie geven we na iedere aflevering een preview van de volgende aflevering, en blikken we bij iedere nieuwe aflevering even terug op wat ervoor kwam. Zodat je geheugen weer is opgefrist.

2. Luister de podcastserie 

Luister je liever? Dan kan dat via onze Correspondent-app, of via elke andere Jesse leest alle hoofdstukken zelf voor. Je kan binge-luisteren of bijvoorbeeld de serie onderdeel maken van je dagelijkse luisterroutine.

3. Ontvang iedere week een aflevering in je mail

Je kunt er ook voor kiezen om de serie per aflevering in je mailbox te ontvangen. Schrijf je je in op onze speciale nieuwsbrief, dan sturen we je vanaf volgende week elke maandagavond een aflevering per mail. In elke mail zal je worden bijgepraat over de voorgaande hoofdstukken en krijg je alvast een vooruitblik op het volgende hoofdstuk. 

Uiteraard is het boek ook als

Weet jij al hoe je straks verder wil lezen? Schrijf je in en start zodra het boek verschijnt.