De Correspondent leest voor
Lennart Hofman - Niet de hightechmodellen, maar simple budgetdrones hebben de toekomst
SoundCloud

Toen onderzoekers van de Verenigde Naties in 2019 een paar neergestorte drones uit Jemen deden ze een opvallende ontdekking. De onderdelen van drones waarmee de peperdure luchtafweersystemen van Saoedi-Arabië en hooggeplaatste Jemenitische militairen hadden gedood, kon je gewoon online bestellen.

De propellermotor van een drone die ze daarvoor gebruikten, kost op een Duitse website voor modelvliegtuigen Daarmee kan de drone inclusief achttien kilo explosief materiaal met een maximale snelheid van 250 kilometer per uur een afstand afleggen van 1.500 kilometer. Ter vergelijking: daarmee ben je in twee uur in Parijs.

Een andere drone die ze gebruikten om inlichtingen te verzamelen, blijkt vrijwel identiek aan een Chinees modelvliegtuig, dat exclusief elektronica kost.

De afgelopen maanden schreef ik geregeld over De meest geavanceerde modellen kunnen dagenlang op kilometers hoogte door de lucht zweven om inlichtingen te verzamelen, vijanden te identificeren en kunnen met precisiegeleide munitie aanvallen. Maar minstens zo interessant zijn goedkope, steeds makkelijker te verkrijgen modellen die je met een beetje kennis van aerodynamica ombouwt tot effectieve aanvalswapens. 

Dit soort drones zijn misschien nog wel belangrijker voor toekomstige oorlogsvoering dan de prijzige, hoogtechnologische modellen van de Amerikanen en andere militaire grootmachten. Want wat de Houthi doen, staat voor een ontwikkeling die veel verder reikt dan alleen Jemen.

Wie bouwt de AK-47 onder de drones?

De veelal civiele technologie voor dit soort drones ontwikkelde zich de afgelopen jaren razendsnel en is dankzij de groeiende online techmarkt gemakkelijk verkrijgbaar, zegt Wim Zwijnenburg, onderzoeker bij

Niet alleen rebellen, zoals de Jemenitische Houthi, maar ook landen maken daar gretig gebruik van. Amerikaanse of Israëlische drones waren voor landen als Polen, Turkije, Syrië, of Belarus tot voor kort nog onbereikbaar vanwege strenge exportrestricties of torenhoge kosten, tegenwoordig bouwen ze hun drones zelf. En dat heeft grote invloed op

In Oekraïne en Jemen worden minstens veertig verschillende soorten drones uit twaalf verschillende landen gebruikt

De gevolgen daarvan zie je in oorlogen overal ter wereld terug. In Oekraïne en Jemen worden minstens veertig verschillende soorten drones uit twaalf verschillende landen gebruikt – variërend van kleine commerciële modellen tot grote militaire drones, schrijft Pax in uit september. ‘Je ziet nu een shift naar kamikazedrones, die zich op een doelwit storten. Daarmee heb je eigenlijk voor vrij weinig geld een precisiewapen, zonder dat je zelf risico loopt. Terwijl je wel grote schade aanbrengt aan je tegenstander’, zegt Zwijnenburg.

De ontwikkeling van kleine, goedkope drones gaat snel. Zo bouwt het Poolse techbedrijf WB Group de ‘Warmate’, een minidrone die zelfstandig op zoek gaat naar een doelwit om zich daar vervolgens op te Ondanks een wapenembargo van de EU doken ze op in de Een Australisch defensiebedrijf ontwikkelde een kamikazedrone van ongeveer vijftien centimeter die eruitziet als Het Turkse leger neemt volgend jaar de in gebruik, een soort vliegende handgranaat die je vanuit een pijp lanceert en in een rugzak kunt transporteren.

Zwijnenburg: ‘Dat is waar de markt zich nu op richt: makkelijk te gebruiken, kleine drones. Ze hoeven niet eens heel ver te kunnen vliegen, als het maar niet te veel geld kost.’ Dit soort drones gaan we steeds vaker terugzien in oorlogen, verwacht hij. ‘De vraag is eigenlijk: wie bouwt van de drones? Een goedkope, makkelijk te produceren drone die heel effectief is.

Vliegende boobytraps

Hoe effectief drones zijn, bleek eind september toen het Azerbeidzjaanse leger een grootschalig offensief tegen Armeense nederzettingen en troepen in de betwiste regio begon. 

De verouderde Russische luchtafweersystemen van de Armeniërs bleken kansloos tegen de Israëlische en Turkse drones van Azerbeidzjan, die met tientallen tegelijk toesloegen. De sensoren van de Russische luchtafweersystemen zijn ontworpen om snel bewegende straaljagers of raketten te identificeren en aan te vallen, terwijl de kleine, langzame drones werden genegeerd, schrijft onderzoeker Gustav Gressel op de website van

Omdat de Armeniërs geen stoorzenders hadden om de signalen tussen de drones en grondpiloten te verstoren, konden de drones van Azerbeidzjan zich dagenlang vrijelijk bewegen

Omdat de Armeniërs geen stoorzenders hadden om de signalen tussen de drones en grondpiloten te verstoren, konden de drones van Azerbeidzjan zich dagenlang vrijelijk bewegen. Toen Rusland uiteindelijk zijn stoorzenders inzette, stuurden de Azerbeidzjanen Israëlische kamikazedrones die niet in verbinding staan met grondpiloten, maar zelfstandig op zoek gaan naar een doelwit om zich daar vervolgens op te storten. Na zes weken strijd was de oorlog beslist in het voordeel van Azerbeidzjan. 

Maar het kan nog gemakkelijker. Begin 2017 richtte IS de ‘Unmanned Aircraft of the Mujahideen-eenheid’ op die drones die je in iedere speelgoedwinkel kunt kopen ombouwden tot een soort Veiligheidsdiensten al jaren dat ze die kennis willen gebruiken voor Eind oktober hielden Franse agenten tijdens een verkeerscontrole nabij Nancy nog een 22-jarige man aan die dit vermoedelijk van  

IS staat daarin niet alleen. In 2017 viel de PKK een groep Turkse soldaten aan met een commerciële drone waaraan een explosief was In 2018 pleegde een groep overlopers uit het Venezolaanse leger op die manier een (mislukte) aanslag op Hamas, Hezbollah en Oekraïense separatisten gebruiken al jaren commerciële hobbydrones voor verkenning, surveillance en aanvallen. Zelfs namen tot aanvalswapens omgebouwde hobbydrones op in hun wapenarsenaal. 

De doos van Pandora

Dat landen zich zorgen maken over de verspreiding van drones zie je aan de investeringen die ze doen om zich te beschermen tegen droneaanvallen. De markt voor droneafweer groeit tot 2026 naar verwachting met bijna 30 procent tot 3,7 miljard euro, stelt het Indiaas-Amerikaanse adviesbureau

Er zijn om drones mee uit de lucht te schieten, ‘jammers’ om de verbinding tussen drones en hun operator te verstoren, en er worden getraind om drones te vangen. De Nederlandse krijgsmacht begon in mei een dat zich specifiek richt op het onschadelijk maken van drones tot twintig kilo. Ze testen onder andere radarsystemen om drones te detecteren en een waarmee je drones met een pistool semiautomatisch uit de lucht kunt schieten.

Maar de technologie die ons tegen drones moet beschermen kan ook negatieve of zelfs gevaarlijke toepassingen hebben. 

Om grootschalige aanvallen met drones af te slaan moet een luchtafweersysteem snel kunnen reageren – veel sneller dan een mens kan. En dus wordt er steeds vaker geopperd om het identificeren en aanvallen van vijandige drones over te laten aan computers. Daarmee komen autonome wapensystemen – ook wel genoemd – weer een stap dichterbij. 

En dat creëert een hoop nieuwe problemen, waarschuwt een groep van meer dan 150 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica begin december. In gericht aan de regering roepen ze op tot een verbod op autonome wapensystemen. Ze schrijven: ‘Zodra deze doos van Pandora is geopend, zal ze heel moeilijk te sluiten zijn.’

Of hun oproep op tijd komt, of dat daarnaar wordt geluisterd, is zeer de vraag. Chinese dronebouwers stuurden in september tegelijkertijd de lucht in die onderling samenwerken en zelfstandig keuzes maken. Ze zijn op dit moment ongewapend, maar de vraag is hoe lang nog. Nog diezelfde maand voerde een ander Chinees bedrijf een uit met een zwerm van 48 bewapende drones.

Dat is de toekomst, vreest Pax-onderzoeker Wim Zwijnenburg. Net als drones nu, is ook de verspreiding van die technologie lastig te beperken. ‘Ik verwacht dat dit over vijf tot tien jaar net zo gemeengoed is als drones nu.’

Lees verder

Hoe Turkije een dronemacht werd (en wat dat ons leert over de verspreiding van wapentechnologie) In nog geen vijftien jaar tijd werkte Turkije zich op tot een van de grootste gebruikers en producenten van bewapende drones ter wereld. De sleutel tot deze razendsnelle groei: doe-het-zelf. En dat beseffen steeds meer landen. Lees mijn verhaal hier terug