Spring naar inhoud

Wat is de toekomst van het Nederlandse voedselsysteem? Leg je vragen voor aan hoogleraar Imke de Boer

Hoe ziet een duurzaam en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Dat was vorig jaar de uitdaging voor de deelnemers van de Food Systems Vision Prize, uitgeschreven door de Rockefeller Foundation. Een prestigieuze prijsvraag. Een van de prijswinnaars (er waren meer dan 1.300 inzendingen!) is een team dat geleid wordt door Imke de Boer, hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan de Wageningen Universiteit.

Samen met boeren, vertegenwoordigers van milieu- en landbouworganisaties en wetenschappers heeft dit team een schitterend plan gemaakt, dat een fundamentele verandering voorstelt in de manier waarop we ons voedsel produceren. Die verandering is hard nodig, maar het goede nieuws is: het is mogelijk.

Het vraagt wel wat om zo ver te komen. Wat die transitie behelst, dat hebben Imke de Boer en de leden van haar team grondig doordacht, op een zestal niveaus. Ze laten zien wat de effecten zijn op het gebied van economie, technologie, milieu, gezondheid, cultuur en beleid. Het landschap komt er anders uit te zien. Ook de landbouw wordt niet ongemoeid gelaten. En we eten en leven anders.

Ik ga erover praten met Imke de Boer op woensdag 24 februari a.s. In het kader van de verkiezingen is voedsel, veeteelt en landbouw iets wat hoog op de politieke agenda zou moeten staan. Ik ben benieuwd welke vragen hierover bij jullie spelen. Als je me vandaag of morgen laat weten waar je dolgraag antwoord op zou willen krijgen, dan kan ik dat wellicht gebruiken in mijn interview. Laat je reactie hieronder achter, of mail me: lex@decorrespondent.nl

Correspondent Goede gesprekken