‘Betrouwbaarheid gaat altijd vóór snelheid, we speculeren niet en richten ons op inzichten met een lange houdbaarheidsdatum.’ Zo luidden voor alle verhalen over de coronacrisis die we sinds maart 2020 publiceerden. 

Maar de afgelopen tijd ‘Waarom schrijven jullie niet kritischer over corona? Weet het kabinet wel wat het doet? Controleren die macht!’ 

Deze week kan ik hier een antwoord op geven. Deze week pas, voeg ik eraan toe, want om écht te kunnen duiden wat er de afgelopen tijd is gebeurd, is heel veel achtergrondkennis nodig. Om de macht goed te controleren, moet je eerst weten waar de macht daadwerkelijk ligt

Met onze journalistieke uitgangspunten in de hand werkten we daarom de afgelopen maanden achter de schermen aan een grote reconstructie van de Nederlandse corona-aanpak. 

En, dat deden we met niemand minder dan onze nieuwe correspondent Coronacrisis: Anne de Blok.

Anne volgde vanaf het prille begin van de pandemie 150 hoofdrolspelers in de mondkapjescrisis en deed zo unieke inzichten op over hoe het er achter de schermen aan toeging bij de Nederlandse crisisaanpak. Haar inzichten doet ze vanaf deze week uit de doeken als jullie nieuwe correspondent Coronacrisis – samen met correspondenten Maurits Martijn en Michiel de Hoog en een team van redacteuren.

Meer weten over het onderzoek van Anne? In haar missiestuk vertelt ze waarom ze dit onderzoek heeft gedaan, hoe ze te werk is gegaan en wat het maatschappelijke belang ervan is.

Medische mondkapjes waren het nieuwe goud. Nu liggen er miljoenen te verstoffen. Ik zocht uit hoe dat kan Lees hier het missiestuk van Anne de Blok: Leestijd: 4 – 5 minuten

P.S. Houd De Correspondent de komende week in de gaten voor het eerste verhaal uit de serie, met een hoofdrol voor een onbekende zorginkoper die per toeval verantwoordelijk werd voor het lot van de natie.

Verder deze week op De Correspondent:

Italiaanse maffia! Alle geloofwaardigheid verloren! De verontwaardiging over minister Wopke Hoekstra, die in 2006 investeerde via de Britse Maagdeneilanden, is tot een kookpunt gekomen. Maar de ophef is vooral guilt by association. Had de bv in Nederland gestaan, dan had dat belastingtechnisch niets uitgemaakt, constateert correspondent Economie Jesse Frederik.

De Wopke-rel is een tropische storm in een glas water Column: Leestijd: 5 – 6 minuten

Vergeet influencers, unboxers en modellen. Echte magie ontstaat pas als wetenschappers hun verborgen werelden online gooien. Correspondent Tamar Stelling sprak met entomoloog Adrian Smith, die van een doodnormale mot nog iets volslagen magistraals maakt.

Wat als de hele wetenschap op YouTube zat? Interview: Leestijd: 6 – 8 minuten

De voornaamste oorzaak van de woningcrisis is simpel: er zijn te weinig huizen. Bouwen dus, en rap wat, zou je zeggen. Maar de woningbouw in Nederland wordt hopeloos gefrustreerd door allerlei geboden, verboden, nukkige omwonenden en goedbedoelende wethouders, ziet correspondent Economie Jesse Frederik.

Waarom wonen zo duur is (en nee, niet door huisjesmelkers, het neoliberalisme of prins Bernhard) Analyse: Leestijd: 18 – 23 minuten

Amsterdam-Zuidoost telt zo’n 190 culturen, maar als je er overlijdt kun je er niet altijd naar eigen culturele gebruiken begraven of gecremeerd worden. Dood in de Bijlmer volgt een uitvaartmanager die daar verandering in wilde brengen, en zich jarenlang inzette om een multicultureel rouwcentrum te openen. De documentaire is tot en met 15 oktober te zien op De Correspondent. 

Kijken: Deze uitvaartmanager wilde een plek creëren waar alle bewoners van de Bijlmer kunnen rouwen Documentaire: Leestijd: 5 – 6 minuten, Kijktijd: 53 minuten

Nederland is de hemel voor fietsers, dacht correspondent Mobiliteit & Straatleven Thalia Verkade altijd. Maar al die fietsinfrastructuur heeft ook een groot nadeel: we blijven straten zien als plekken om dóór te rijden, in plaats van als publieke ruimte die ook 47 andere doelen kan dienen.

Bericht uit de fietshemel: het is hier niet fantastisch Column: Leestijd: 6 – 7 minuten