Had iedereen maar een tante Penny Toen muziekveteraan Rick Beato ontdekte dat de muziekindustrie hem eigenlijk geen toekomst meer bood, begon hij een YouTubekanaal. Aanvankelijk maakte hij vooral veel lange technische filmpjes over muziektheorie. Beato was niet alleen een sterproducer, maar bleek ook een uitstekend docent. Inmiddels zijn de onderwerpen van zijn video’s veel breder. Zijn gesprekken met muzikanten als Brian May (Queen) en Ron Carter (Miles Davis Quintet) zijn uniek, leerzaam en vaak ontroerend. Deze video is een hartverscheurend mooi eerbetoon aan zijn allergrootste inspiratiebron: zijn net overleden tante Penny. (Jacco Prantl, audioredacteur) Rick Beato: ‘The Hardest Video I’ve Had To Make’ (Kijktijd: 20 minuten)
Jamie Oliver legt bar slecht uit waarom we geen kipnuggets moeten eten Op sociale media verkeren videoclipjes van de jarenlange strijd van Britse tv-kok Jamie Oliver tegen kipnuggets in een haast onafgebroken staat van viraliteit. Voor kipnuggets, aldus Oliver, worden de minst appetijtelijke fliebers karkasvlees, kraakbeen en kippenhuid tot een zalmroze vleespap vermalen, die vervolgens in vormpjes geponst en gepaneerd tot nuggets wordt gefrituurd. ‘Gatsiebakkie! Nooit meer kipnuggets!’ is de gehoopte conclusie van het publiek. YouTubekanaal Folding Ideas legt Olivers argumentatie echter onder de microscoop en laat zien hoe komisch slecht deze eigenlijk is. Er zijn zoveel betere redenen om geen kipnuggets te eten: ze zijn ongezond, klimaatonvriendelijk, dieronvriendelijk. Maar dat gezeur over dat er pootvlees en kippencloaca’s in zitten? Wees blij dat ze de onverkoopbare stukjes in elk geval niet weggooien. En bovendien: dat kipnuggets máken gatsiebakkie is, betekent nog niet dat kipnuggets dat ook zijn. (Valentijn De Hingh, correspondent Identiteit) Folding Ideas: ‘Jamie Oliver’s War on Nuggets’ (Kijktijd: 15 minuten)
Proefdieronderzoek is per definitie beladen – maar noodzakelijk De ontwikkeling van coronavaccins (en veel andere geneesmiddelen) kan niet zonder proefdieren. Vanwege de maatschappelijke gevoeligheid gebeurt dat proefdieronderzoek meestal onder de radar, maar het lukte Volkskrantjournalist Maartje Bakker uitgebreide toegang te krijgen tot het BPRC, een laboratorium in Rijswijk waar nieuwe geneesmiddelen worden getest op apen. Minutieus volgde ze twee aapjes – Chips en Dip – die een experimenteel coronavaccin kregen toegediend. Met deze rijk vormgegeven reportage won ze afgelopen week een prestigieuze internationale prijs voor wetenschapsjournalistiek. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) De Volkskrant: ‘Voor elk coronavaccin worden proefapen gebruikt Zoals Chips en Dip. Wat maken zij mee?’ (Leestijd: 30 minuten)
Kijk uit voor spookwinkels op Instagram Het is makkelijker dan ooit om kleren te verkopen. Een webwinkel is vaak niet eens meer nodig; je begint gewoon een ‘Instagram-boetiek’. Op het socialmediaplatform wemelt het sinds de lancering van Instagram Shopping dan ook van allerlei kledingmerken die zich voordoen als onafhankelijke en ethisch verantwoorde bedrijfjes. In werkelijkheid, schrijft Vox in dit artikel, verkopen ze kledingstukken van bedrijven als Shein, Amazon of AliExpress, maar dan voor dubbel zo veel geld. Ze worden ook wel ‘spookwinkels’ genoemd, omdat verder nergens informatie over deze verkopers te vinden is. Illegaal is het niet. Merken, vooral wanneer ze alleen online verkopen, zijn niet altijd wat ze lijken. (Emy Demkes, correspondent Kleding) Vox: ‘The “ghost stores” of Instagram’ (Leestijd: 10 minuten)
Landbouw staat nauwelijks op de agenda van COP26. Waarom? Er wordt tijdens de klimaattop nauwelijks gepraat over landbouw. En dat terwijl de voedselindustrie 25 procent van alle broeikasgassen uitstoot. Bovendien gaan er enorme overheidssubsidies naar landbouw, waarmee overheden relatief makkelijk verandering kunnen afdwingen. Op dit moment gaat 90 procent van die subsidies naar praktijken die natuurvernietiging en uitstoot verergeren. Dus waarom staat landbouw niet bovenaan de agenda van COP26? Het korte antwoord: omdat de leiders dat niet willen. (Thomas Oudman, correspondent Voedsel) The Guardian: ‘The cow in the room: why is no one talking about farming at Cop26?’ (Leestijd: 5 minuten)