Spring naar inhoud

Website-tip: Een uniek archief vol vreemde, fantastische kunst

UbuWeb is een overblijfsel uit de tijd dat het internet nog niet van Facebook en Google was. In 1996 begon de Amerikaanse dichter Kenneth Goldsmith er digitale kunst te verzamelen. Aanvankelijk was de site nog voornamelijk gericht op experimentele poëzie; tegenwoordig vind je er allerlei soorten hedendaagse kunst: film, toneel, dans, muziek. De site staat vol met de vreemdste werken waarin het heerlijk verdwalen is – vaak kunst die nog maar nauwelijks beschikbaar is doordat op dit moment alleen de grootste musea de middelen hebben om digitale kunst te conserveren. Zo ligt oneindig veel videokunst te verstoffen op goedkope VHS-banden die inmiddels vrij snel vergaan. Veel kunstenaars hebben zich dan ook achter UbuWeb geschaard, met als gevolg dat het een uniek archief is.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het vroege werk van Omer Fast, een Israëlische kunstenaar die de rafelranden tussen feit en fictie opzoekt in zijn videowerk. In kijk je naar een montage van een interview van een Amerikaanse sergeant die op het punt staat voor een tweede maal naar Irak te vertrekken. Tegelijkertijd zie je fragmenten uit een vreemde film die het verhaal van de soldaat uitbeeldt, en je ziet beelden van de casting van de acteurs in die film. De verschillende benaderingen, die in een museum gewoonlijk op vier verschillende schermen gelijktijdig bekeken kunnen worden, geven een wonderlijk perspectief op wat waar is in een oorlog. 

Via UbuWeb leerde ik ook ooit van het bestaan van de celliste een virtuoze muzikant die zich in de jaren zestig staande wist te houden tussen de mannen van Fluxus, een invloedrijke avant-gardebeweging. Deze klassiek geschoolde celliste speelde op de bizarste instrumenten en veel van haar performances zijn nog altijd zeer de moeite waard, soms vanwege de muzikale originaliteit, soms vanwege het spectaculaire beeld van de fysieke worsteling met het ongewone instrumentarium, zoals de legendarische cello van ijs.

Toch raad ik je vooral aan om rond te kijken: je vindt de vreemdste, meest fantastische dingen. Heb je je ooit afgevraagd hoe het klinkt als In een tijd waarin het internet je vooral tot een of andere aankoop probeert te verleiden, is UbuWeb een oase voor iedereen die ervan houdt om eens iets vreemds te proeven – en bereid is om zelf te kauwen.

Kijk hier rond op UbuWeb
Chef audio