Waarom schrijf ik als correspondent Big Pharma stukken over nutteloze pillen, weinig informatieve bijsluiters en het verdienmodel van de coronavaccins?

Het antwoord op die vraag is eenvoudig: farmaceuten maken iets dat rechtstreeks een goed leven beïnvloedt: onze gezondheid.

Toch wringt er iets. De afgelopen maanden bekroop mij het gevoel dat ik de werking van een motor probeer te begrijpen door enkel naar de krukas te staren. Zo’n is een essentieel onderdeel van een motor. Maar zelfs als je hem uitentreuren bestudeert, kan je daar nog niet uit afleiden hoe de hele motor werkt. Tijd dus om breder te kijken dan de farmaceutische industrie. Vanaf nu wil ik proberen om alle tandwielen, radertjes en cilinders te doorgronden die samen bepalen hoe lang en hoe goed we leven: ik word jullie correspondent Gezondheid.

Dat wordt geen eenvoudige klus.

Gezondheid is ingewikkeld, en dat begint al met de definitie. De grens trekken tussen ziek en gezond is niet eenvoudig. Ga maar na: ooit werd gezien als ziekte – net als de behoefte van tot slaaf gemaakten om weg te lopen. Een recenter voorbeeld is Is dat een probleem in je hoofd of in de samenleving? Misschien wordt een concentratiestoornis enkel een stoornis genoemd omdat de samenleving verwacht dat iedereen zich maar hele dagen kan focussen. 

Een te ontwarren kluwen

Wat we ziek noemen is dus nauw verweven met normen. Die verwevenheid is er niet enkel bij mentale aandoeningen. Stel, je cholesterol is licht verhoogd zodat je een iets grotere kans hebt om last te krijgen van een hartaandoening. Ben je dan Bij hoeveel extra risico vinden we een afwijking afwijkend genoeg om het een ziekte te noemen?

Wat we gezondheid noemen wordt bepaald door een enorm complex systeem. Door ons gedrag – of we roken, wat we eten, hoeveel we bewegen – maar ook door factoren waar we weinig controle over hebben: de lucht die we inademen, de die we uitoefenen, of we een hebben en ons De tabaks- en de voedingsindustrie spelen een rol, net zoals de artsen, ziekenhuizen en verzekeraars. Al die dingen zijn met elkaar verbonden. Alles beïnvloedt alles. In gezondheid bestaat niets dat niet iets anders aanraakt.

Dit kluwen wil ik voor jullie ontwarren. En ik begin met een vraag: aan welk thema uit dit kluwen moet ik volgens jullie zeker aandacht besteden?

Lees verder

Illustratie van een man die een boek leest waarop referenties naar de farma industrie zijn afgebeeld Hoe werd onze gezondheid een verdienmodel? Vijf boeken om Big Pharma beter te begrijpen
Ooit maakte een farmaceut geneesmiddelen om mensenlevens te redden, nu zijn medicijnen vooral een middel om geld te verdienen. Deze boeken leggen haarfijn uit hoe de farmaceutische industrie te werk gaat – én hoe we winst en gezondheid weer van elkaar kunnen scheiden.
Hier vast wat boekentips die het geheel onderstrepen