Een visueel overdonderende film met hotdogvingers en pratende stenen Ken je die ervaring waarbij je niet weet of het een goed idee is dat je ergens zit, maar dat je het antwoord krijgt als twee stenen voor je neus een filosofisch gesprek voeren dat je ontroert tot op het bot? Nee? Ga dan naar Everything Everywhere All at Once. Dit is de allervreemdste film die ik in tijden heb gezien, over de in het leven teleurgestelde Chinees-Amerikaanse Evelyn die een wasserette runt. Klinkt niet vreemd? Klopt. Totdat ze tijdens haar belastingaangifte belandt in parallelle werelden, waar mensen onder andere hotdogs als vingers hebben. Ik weet het, dit klinkt behoorlijk ruk. Maar het is fantastisch. (Michelle van Tongerloo, gastcorrespondent) Dan Kwan, Daniel Scheinert: ‘Everything Everywhere All at Once’ (Kijktijd: 2 uur en 20 minuten, te zien in de bioscoop)
Wie is er bang voor buitenaardse botsingen? Door tienduizenden stukken ruimtepuin, de razendsnelle toename van het aantal satellietlanceringen en onze groeiende afhankelijkheid van buitenaardse technologie dreigt een levensgrote ramp. Een kettingbotsing van ruimtepuin kan samenlevingen op aarde ernstig ontwrichten. De Financial Times bracht het onderwerp op een mooie manier dichtbij – via animaties en verhaal ineen, met diep verontrustende cijfers, een beetje hoop, en vooral de oproep om snel te beginnen met een grote kosmische schoonmaak. We zullen wel moeten, want zoals de Amerikaanse ruimtewetenschapper Moriba Jah stelt: ‘without space we would still be in the dark ages’. (Marjolijn van Heemstra, correspondent Ruimtevaart) Financial Times: ‘How space debris threatens modern life’ (Lees- en kijktijd: 20 minuten)
Deze serie laat je sympathie voelen voor een kwaadaardige hoofdpersoon In de Netflixserie Ozark raken Marty en Wendy Byrde, een accountant en een spindoctor uit Chicago, verstrikt in, en uiteindelijk aan de top van, een Mexicaans drugskartel. Net als in Breaking Bad – waarin scheikundeleraar Walter White uit naastenliefde uitgroeit tot drugskartelbaas – kun je in Ozark sympathie ontwikkelen voor een hoofdpersoon die vreselijke dingen doet. Marty en Wendy maken keuzes die je een voor een kunt begrijpen, maar opgeteld leiden tot gruwelijke, onverdedigbare uitkomsten. Wanneer draai je om? Kun je nog omdraaien? En wie sleep je mee in je misdaden? Dat gevoel bij de kijker oproepen is razend knap, en Ozark is zo’n serie die je al gaat missen voordat ze is afgelopen. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Netflix: ‘Ozark’ (Kijktijd: 44 afleveringen van gemiddeld 1 uur)
Deze Amerikaanse sekte geloofde heilig in ufo’s (en bekocht dat met de dood) Gooi een scheut Star Trek, een snuf Close Encounters of the Third Kind, een toef new age en een dosis christendom in een blender, en je krijgt Heaven’s Gate. Deze Amerikaanse sekte was actief van 1975 tot 1997. Ze werd geleid door een operazanger die doet denken aan een gehypnotiseerde Mister Rogers en een verpleegkundige die oogt als een catatonische Florence Nightingale. Je vraagt je af hoe tientallen mensen kunnen eindigen in hun gesloten, totalitaire koker van blind geloof, onbewuste dwangarbeid en seksuele repressie. Documentaireserie Heaven’s Gate vertelt het bizarre verhaal van een beweging die tweeëntwintig jaar toewerkte naar het uitverkorenschap om te worden opgepikt door een buitenaardse ufo. (Riffy Bol, algemeen redacteur) HBO Max: ‘Heaven’s Gate: The Cult of Cults’ (Kijktijd: 4 afleveringen van 50 minuten, abonnement vereist)
Is klimaatverandering een reden om geen kinderen te willen? Is alles wat we weten over onze toekomst op een steeds hetere aarde reden genoeg om niet aan kinderen te beginnen? En maak je het probleem erger door wel kinderen op de wereld te zetten? Ik schrijf nu al bijna tien jaar over klimaatverandering, en al die tijd vond ik dit de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Omdat er zo veel aspecten aan zitten, en omdat het zo persoonlijk is. Nu blijkt dat de Amerikaanse opiniemaker en topinterviewer Ezra Klein met precies hetzelfde zat. En goddank heeft hij zijn gedachten over kinderen in tijden van klimaatverandering nu wél eens helemaal uitgeschreven. (Jelmer Mommers, correspondent Democratie & Klimaat) The New York Times: ‘Your Kids Are Not Doomed’ (Leestijd: 10 minuten)