Spring naar inhoud

Een verfrissend pragmatisch boek voor wie streeft naar een wereld met minder vleesconsumptie

Ik beken: ik eet vlees. Niet vaak, maar één à twee keer per maand ligt er een dood dier op mijn bord. Als je zoals ik niet helemaal zuiver in de leer bent, word je door sommige veganisten weggezet als inconsequent, als iemand die tot het andere kamp behoort.

Zijn boek Naar een vegan wereld is een uiterst leesbare handleiding voor iedereen die streeft naar een wereld met minder vleesconsumptie. Het geeft argumenten om dieren uit je dieet te schrappen en legt uit hoe je ook anderen daarvan kan overtuigen.

Het boek is verfrissend pragmatisch. Liever veel mensen die wat minder vlees eten dan een kleine groep hardcore veganisten. En een vleesverwerkend bedrijf dat een vegetarische burger op de markt brengt? Een goed idee volgens Leenaert, als dat de totale vleesconsumptie doet dalen. Want niet de morele zuiverheid, maar het resultaat telt.

Het boek gaat in tegen het kampdenken en vingerwijzen. Het wil niet veroordelen, maar begrijpen en stimuleren. En dat is hard nodig: niet enkel in de discussie over vlees, maar ook in zo veel andere maatschappelijke debatten.

Tobias Leenaert: ‘Naar een vegan wereld’ (224 pagina’s, te koop bij uitgeverij Noordboek)
Correspondent Gezondheid