Spring naar inhoud
Beeld

Zo ziet Nederland eruit door het raam van een moskee

Wie de fotoserie New Dutch Views van Marwan Bassiouni bekijkt, waant zich midden in de moskee en kijkt uit op onmiskenbaar Hollands landschap. De beelden laten zien dat twee werelden die zo vaak met elkaar in contrast geplaatst worden, in werkelijkheid allang versmolten zijn.

Het Nederlandse landschap gezien door het raam van een moskee. Wat maakt dat bijzonder? Ik vraag het me af terwijl ik kijk naar de beelden van Marwan Bassiouni, op groot formaat tentoongesteld in Foam, een fotografiemuseum in Amsterdam. 

Elk van deze foto’s toont een ander stukje onmiskenbaar Nederlands landschap, omlijst door het interieur van een moskee. Dankzij het levensgrote formaat van de foto’s waan je je in de afgebeelde ruimte, uitkijkend op de jarendertighuizen aan de overkant van de straat. 

Marwan Bassiouni begon de serie jaren geleden in reactie op de negatieve beeldvorming rondom moslims na 9/11. Tegenover de veelal stigmatiserende en stereotyperende beelden van moslims in de media wilde hij het perspectief van moslims plaatsen. Niet bekeken door anderen, maar zelf kijkend: hun blik op het Nederlandse landschap via het raam van een moskee. 

Hij bezocht meer dan 70 van de ruim Op iedere plek ging hij op zoek naar de elementen die hij nodig had om het gewenste perspectief op te bouwen. Het is een ogenschijnlijk simpele strategie, waardoor de beelden van Bassiouni mijn blik en die van veel anderen zo lang vast weten te houden. 

Waarom vind ik de combinatie van het typisch Hollandse landschap en het karakteristieke interieur van een moskee zo intrigerend? Wat zegt dat over mij als kijker? De moskee is  Zij (en ik) zagen in de krant waarschijnlijk af en toe beelden van de binnenkant van een moskee voorbijkomen bij berichten over bijvoorbeeld radicaliserende imams. Verder zagen zij de moskee vast alleen van buitenaf. 

Kijkend naar de beelden van Bassiouni sta je ineens midden in de moskee. Het werkt verbindend en ontroerend. In tegenstelling tot nieuwsbeelden die een gevoel van bedreiging en vervreemding teweeg kunnen brengen, roepen de beelden van Bassiouni op tot bezinning op de mate waarin twee werelden, die in veel debatten met elkaar in contrast geplaatst worden, in werkelijkheid allang versmolten zijn.

Wil je de beelden van Bassiouni zelf ervaren, dan zijn ze nog tot en met 18 januari te bekijken in en daarna van 17 februari t/m 26 maart bij galerie  in Den Haag.