Een extreem warme winter met groene skipistes: nu is het nog nieuws. 

Maar volgend jaar zijn pistes zonder sneeuw waarschijnlijk van de voorpagina’s verdwenen en het jaar daarop staan ze misschien niet eens meer in de krant.

Nu gaat het vooral over het lot van de wintersporters; een relatief klein groepje rijke mensen. Maar dat er minder sneeuw ligt, heeft van de wereld potentieel ernstige gevolgen.

Temperatuurextremen zullen wereldwijd groter worden door klimaatverandering. De kaarten hieronder laten zien hoe ook de temperatuur in Europa verandert. Vooral in centraal-Europa is het dit jaar stukken warmer dan gebruikelijk.

Deze winter is een voorbode van wat komen gaat: we stevenen af op een gevaarlijk, sneeuwloos nieuw normaal.

Deze infographics zijn gemaakt in samenwerking met Gerard van der Schrier en Else van den Besselaar van het KNMI.

Meer lezen?

Dit was een van de koelste zomers van de rest van je leven De zomer van 2022 was de op een na warmste ooit gemeten op het noordelijk halfrond. Wereldwijd sneuvelden tientallen hitterecords. Toch was dit een van de koelste zomers van de rest van je leven. Ga naar dit artikel Hoe de scheiding tussen mens en natuur meer kapotmaakt dan beschermt Vandaag begint eindelijk de langverwachte Biodiversiteitstop van de Verenigde Naties. China zou hem al twee jaar geleden organiseren, maar stelde steeds uit. Nu doet Canada het, en dat werd tijd. Belangrijkste voorstel: verban de mens uit de laatste stukken wildernis. Wat als deze strategie niet de natuur, maar vooral de westerse welvaart beschermt? Ga naar dit artikel