Spring naar inhoud
Beeld

Werken als de baby slaapt: deze fotograaf zoekt naar balans

Hoe kun je als kunstenaar blijven produceren als de zorg voor je kind een groot deel van je tijd in beslag neemt? Als haar zoon sliep, bouwde fotograaf Csilla Klenyánszki zo snel en stil mogelijk installaties met objecten in huis. Met keukenkrukken, vaatdoekjes en kamerplanten, op zoek naar evenwicht.

In Nederland besteden vrouwen gemiddeld 26,5 uur per week aan de zorg voor kinderen, mantelzorg en het huishouden.

Hoe kun je als kunstenaar blijven produceren als de zorg voor je kind een groot gedeelte van je tijd in beslag neemt? Vanuit die vraag ontstond de serie Pillars of Home, gemaakt door de Hongaarse fotograaf Csilla Klenyánszki.

Klenyánszki en haar man wonen als expats in Nederland. Toen hun zoon werd geboren, was er geen familie in de buurt om te helpen. En kinderopvang was te duur. Dus moest Klenyánszki haar werk als fotograaf voortzetten in de tijd die overbleef: de halve uurtjes waarin haar zoon een dutje deed.

Daarbij vormde het huis – de woonkamer, de slaapkamer en zelfs het trapgat – een tijdelijk atelier. Klenyánszki maakte er een spel van evenwichtsinstallaties te bouwen met wat ze in huis kon vinden.

De serie Pillars of Home bestaat uit 98 sculpturen, die ze fotografeerde onder hoge spanning. Ze moest niet alleen razendsnel bouwen, maar ook heel voorzichtig: als de installatie zou instorten, werd haar zoon wakker van het geluid en was Klenyánszki’s tijd voor haar creatieve proces alweer voorbij. 

De stillevens laten zien dat ouderschap een kwestie is van jongleren.