Als we het hebben over onze strijd tegen het water, is er een Nederlandse gemeente die vaak wordt vergeten. Terwijl juist die gemeente het risico loopt al in 2050 deels in zee te verdwijnen. Niet Rotterdam of Vlissingen, maar Bonaire.

De laaggelegen kust, kleine economie en fragiele ecosystemen maken van een klein eiland als Bonaire een kwetsbaar gebied voor de effecten van klimaatverandering.

Als het eiland overstroomt, heeft dat grote gevolgen: de infrastructuur en veel cultureel erfgoed kan beschadigd raken of zelfs verloren gaan. De kosten kunnen oplopen Koraal rondom het eiland kan afsterven, wat niet alleen de kans op overstroming verder vergroot, maar ook een klap is voor de lokale economie, die draait op duiktoerisme. Ook kan de gezondheid van Bonairianen

Bonaire en de rest van Caribisch Nederland vallen vooralsnog buiten alle klimaatakkoorden en verdragen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs en het Er zou maatwerk nodig zijn, waar eerst onderzoek naar gedaan moest worden, omdat er in Caribisch Nederland zo’n ander klimaat heerst dan in Europees Nederland. Maar dat onderzoek bleef uit.

Pas in 2022 brachten onderzoekers van de VU de eventuele gevolgen van klimaatverandering voor onder meer de economie, gezondheid, infrastructuur en cultureel erfgoed van Bonaire – en werd zichtbaar hoeveel er op het spel staat.

De kaarten hieronder laten zien hoe verwoestend de gevolgen van klimaatverandering kunnen zijn voor Bonaire. In 2050 kan het water al komen. En als we het tij niet keren, ziet het kleine eiland er in 2150 zo uit:


Deze kaarten zijn gemaakt in samenwerking met Pieter van Beukering en Lotte van Oosterhout van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Meer lezen?

Deze Nederlandse gemeente dreigt onder water te lopen (maar een klimaatplan is er niet) Er is een Nederlandse gemeente die straks als een van de eerste onderloopt door de stijgende zeespiegel. Waar bewoners, natuur en economie enorme klappen krijgen door de opwarming van het klimaat. Alle reden om in te grijpen, zou je denken. Maar er gebeurt nauwelijks iets. Ga naar dit artikel