Spring naar inhoud

De wereldberoemde Arabische wetenschapsshow die je nog niet kende – nu mét ondertiteling

Waarom vinden we de Mona Lisa een mooi schilderij? Hoe werkt ChatGPT? Wat maakt een horrorfilm eng? En wat zijn nachtmerries eigenlijk?

Er is een wetenschapsshow die dit haarfijn aan je uitlegt, en al jaren miljoenen keren wordt bekeken. Toch is er een grote kans dat jij er nooit van hebt gehoord: de wereldberoemde serie – Al Daheeh – is namelijk in het Arabisch.

In de serie speelt presentator Ahmed al-Ghandour een excentriek karakter met enorme kennis over een scala aan onderwerpen. Elke aflevering begint met een inleidende sketch, waarna hij met wetenschappelijke bronnen het onderwerp uitlegt aan zijn geliefde kijkers. Een soort Klokhuis voor volwassenen.

Al Daheeh is al jaren mijn favoriete wetenschapsshow, maar ik kon mijn enthousiasme over de show zelden delen door het gebrek aan ondertiteling. Gelukkig is daar eindelijk verandering in gekomen – hoewel de ondertiteling momenteel alleen in het Engels beschikbaar is.

Bij dezen raad ik graag de aflevering ‘Fann al-tashā’um’ aan, of ‘De kunst van het pessimisme’. Hierin legt Al-Ghandour uit waarom ons brein vaak uitgaat van het slechtste, hoe dit belangrijke uitvindingen mogelijk heeft gemaakt, en hoe een beetje pessimisme je kan helpen een gelukkiger leven te leiden.

New Media Academy: ‘فن التشاؤم | الدحيح’ (Kijktijd: 30 minuten)