Spring naar inhoud

Luister naar de playlist die Ryuichi Sakamoto maakte voor zijn eigen begrafenis

In een vertelt de Japanse componist dat hij het ‘perfecte album’ hoopt uit te brengen voordat hij er niet meer is. Hij zegt dit terwijl hij oog in oog staat met zijn eigen sterfelijkheid; de kanker in zijn keel maakt hem zwak, maar niet minder gedreven om een meesterwerk aan de wereld te schenken.

Wanneer regisseur Alejandro González Iñárritu hem vraagt om een soundtrack te componeren voor The Revenant, kan hij geen nee zeggen. Hij heeft te veel bewondering voor het werk van de filmmaker, en besluit zijn rust toch niet te pakken. Dat leverde

De kanker overleefde hij, er kwamen nog stapels goede muziek uit en Sakamoto bleef geschiedenis schrijven. Tot afgelopen maart, toen de ziekte hem alsnog fataal werd. Twee maanden voordat hij stierf kwam zijn laatste album uit. Op dit ongelooflijk intieme werk hoor je op de achtergrond van de prachtige composities zijn zware adem, en luister je naar een muzikant die terminaal is.

Dat Sakamoto zo op het randje van de dood wiebelde en toch nog bezig was met zijn nalatenschap, laat zien hoeveel liefde hij had voor muziek en de wereld waarin hij leefde. Het doel om nog een meesterwerk te maken voordat hij overleed, dat is gelukt. Zijn discografie staat er al decennialang vol mee.

Een maand voordat Sakamoto het leven liet, legde hij ook nog de laatste hand aan een playlist voor zijn eigen begrafenis, en deze kun je nu beluisteren. Er zit onder andere muziek in van Erik Satie, Alva Noto, Ennio Morricone en David Sylvian. Een laatste geschenk aan ons, van een van de beste muzikanten die we ooit hebben gekend.

Ryuichi Sakamoto: ‘Funeral’ (Luistertijd: 2 uur en 40 minuten)
Engagementredacteur