Spring naar inhoud
Beeld

Wat meisjes in de spiegel zien

Wat doen sociale media met het zelfbeeld van meisjes? Wat betekent het om voortdurend in contact te staan met een wereld vol onrealistische ideaalbeelden? In haar serie Spitting Image laat fotograaf Eva O’Leary de onzekerheid en kwetsbaarheid van jonge meisjes zien.

Het gaat niet goed met de mentale gezondheid van meisjes. Vooral tienermeisjes hebben meer last van emotionele problemen dan een paar jaar geleden, blijkt uit

En niet alleen in Nederland: ook in de VS, Engeland en Canada wordt gesproken van een mental-health epidemic onder deze groep. Sociale media worden dan al gauw als boosdoener

Want wat doet het met het zelfbeeld van tienermeisjes als zij constant in verbinding staan met een parallelle wereld vol onrealistische ideaalbeelden? In haar fotografieserie Spitting Image probeert de Iers-Amerikaanse fotograaf en filmmaker een antwoord te formuleren op deze vraag.

Ze vroeg een groep meisjes tussen de 11 en 14 jaar uit haar geboorteplaats om te poseren. Alleen zette ze de meisjes niet direct voor de camera, maar verborg die achter achter een doorkijkspiegel.

Terwijl de tienermeisjes voor de spiegel hun kleding rechttrekken, hun haren gladstrijken en lijken te doen wat wordt verwacht op het moment dat je wordt geportretteerd, zijn ze zich niet bewust van het standpunt van de camera, noch van het moment waarop de foto wordt genomen.

Scherp afstekend tegen een felblauwe achtergrond, die enerzijds doet denken aan een schoolfoto en anderzijds aan een glossy magazine, vormen de portretten een alternatieve en eerlijkere beeldtaal van jonge vrouwen. 

We krijgen te zien wat de meisjes zien wanneer zij zichzelf in de spiegel bekijken en hoe zij zichzelf letterlijk een houding proberen te geven. Achter de ingekeerde blikken schuilt bij sommigen ongemak of kwetsbaarheid, bij anderen zien we juist hun zelfverzekerdheid.

Spitting Image verbeeldt op een doordachte manier hoe jonge vrouwen uiting geven aan hun identiteit, onzekerheden en verlangens, terwijl ze voortdurend worden omringd met opdringerige, maar verleidelijke onrealistische beelden.