Spring naar inhoud

Het is tijd dat we trans jongeren zien voor wie ze zijn: mensen die met vrijheid overweg kunnen

Groot nieuws! Aan het lexicon van transhaat is zojuist een nieuwe, nuttige term toegevoegd.

Naast TERFs – ‘trans-exclusionary radical feminists’, die transgenderrechten een grote bedreiging voor vrouwen noemen – kunnen we nu ook TARLs onderscheiden: ‘trans-agnostic reactionary liberals’. TARLs zijn die zogenaamde vrijdenkers die heus wel wat generieke empathie kunnen opbrengen voor de individuele worstelingen van trans mensen, maar óók bevangen zijn door het idee dat er een luchtje zit aan het hele fenomeen. Ze zijn niet per se tegen, maar zeker ook niet ongebreideld vóór transrechten.

Hun voornaamste bezorgdheid? Dat de voortwoedende transgenderepidemie kwetsbare jongeren zal besmetten en tot verregaande en onomkeerbare lichamelijke aanpassingen zal drijven, waar ze later massaal spijt van zullen krijgen.

Maar waarom zouden deze jongeren niet voor deze aanpassingen mogen kiezen? Dat is de vraag die schrijver Andrea Long Chu centraal stelt in een lijvig essay voor het tijdschrift New York. Geslachtsbevestigende zorg kent vele vormen, die lang niet alleen bedoeld zijn voor trans mensen. Cisgender jongens met overmatige borstgroei kunnen die laten weghalen, vrouwen in de overgang kunnen oestrogeen krijgen, het Pentagon experimenteert zelfs met penistransplantaties voor veteranen die hun geslachtsdeel verloren op het slagveld. Allemaal behandelingen die de rechtgeaarde TARL op zijn minst begrijpelijk zal achten.

Medisch ingrijpen om je geslacht bevestigd te zien, is dus een basisrecht, ziet Chu. Maar wie daar vervolgens gebruik van mag maken, en om welke reden, daarover wordt verschillend geoordeeld. Omdat ‘sommigen te jong zijn om zulke keuzes te maken’, zal de TARL tegenwerpen. Volgens Chu wordt het echter tijd dat we trans jongeren gaan zien voor wie ze zijn: mensen die met vrijheid kunnen omgaan.

Dat er jongeren zullen zijn die spijt krijgen van hun keuzes, is volgens Chu onvermijdelijk. Spijt is immers een noodzakelijk gevolg van vrijheid. Maar hoezeer je ook spijt kunt hebben van een gemaakte keuze, weinig mensen zullen het betreuren dat ze de vrijheid hadden om te kiezen.

New York: ‘Freedom of Sex’ (leestijd: 40 minuten)
Correspondent Identiteit