‘Soms zou ik willen dat ik een allochtoon was. Mijn huid zou dan lichtgetint zijn. [...] Ik krijg zat kansen, als ik ze maar benut. Het lijkt zelfs alsof ik meer kansen krijg dan autochtonen, die malle autochtonen die menen mij te moeten betuttelen en pamperen alleen maar omdat ik lichtgetint ben en Fatima heet en niet Annelies of Ellen.’

De Linkse Kerk Nederland. Grachtengordel 6, Amsterdam

Nederland, 15-08-2014

Beste Annelies,

Gefeliciteerd! Vanaf nu heet je niet langer Annelies, maar Fatima. Namens de Linkse Kerk doet het me genoegen je mede te kunnen delen dat je vanaf vandaag een allochtoon bent.

Wij waren heel blij met je brief. Het is prettig om te horen dat je zo uitkijkt naar het allochtoon-zijn. De meeste blanke mensen zijn bang om hun bevoordeelde positie in de maatschappij kwijt te raken. Maar jij houdt wel van een uitdaging. Gelukkig maar! Om je wegwijs te maken in de wonderlijke wereld van de allochtoon, hebben we een korte Wie Wat Waar voor je opgesteld.

Allochtoon-zijn: een Wie Wat Waar

Natuurlijk zijn dit slechts gemiddelden, maar wij hopen je hiermee een beetje een beeld te geven van de sociale situatie waarin je terechtkomt en de hobbels die je tegen gaat komen nu je je autochtone privileges opgeeft en allochtoon wordt. We bewonderen je optimisme.

Veel plezier Annelies. (Of moeten we Fatima zeggen? Haha!)

Hopende u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd,

Jacques Vonk
Links