‘Soms zou ik willen dat ik een allochtoon was. Mijn huid zou dan lichtgetint zijn. [...] Ik krijg zat kansen, als ik ze maar benut. Het lijkt zelfs alsof ik meer kansen krijg dan autochtonen, die malle autochtonen die menen mij te moeten betuttelen en pamperen alleen maar omdat ik lichtgetint ben en Fatima heet en niet Annelies of Ellen.’
- Annelies van der Veer, Metro 12-08-2014
De Linkse Kerk Nederland. Grachtengordel 6, Amsterdam
Nederland, 15-08-2014
Beste Annelies,
Gefeliciteerd! Vanaf nu heet je niet langer Annelies, maar Fatima. Namens de Linkse Kerk doet het me genoegen je mede te kunnen delen dat je vanaf vandaag een allochtoon bent.
Wij waren heel blij met je brief. Het is prettig om te horen dat je zo uitkijkt naar het allochtoon-zijn. De meeste blanke mensen zijn bang om hun bevoordeelde positie in de maatschappij kwijt te raken. Maar jij houdt wel van een uitdaging. Gelukkig maar! Om je wegwijs te maken in de wonderlijke wereld van de allochtoon, hebben we een korte Wie Wat Waar voor je opgesteld.
Allochtoon-zijn: een Wie Wat Waar
- Nu je allochtoon bent, is de kans dat je werkloos raakt meer dan twee keer hoger dan toen je autochtoon was.
- De kans dat je slachtoffer wordt van een misdrijf is groter. Net zoals de kans dat je in de gevangenis terechtkomt.
- Je kinderen hebben gemiddeld een taalachterstand van twee leerjaren en de kans dat je dochter zelfmoord probeert te plegen is twee tot drie keer hoger.
- Je verdient gemiddeld 28 procent minder dan een autochtone Nederlander. Naar schatting wordt maar één tot twee procent van de topfuncties ingenomen door een allochtoon.
- Meer dan twintig procent van de allochtonen heeft racistische uitingen naar zich toe geslingerd gekregen. Onder autochtonen is dat twee procent.
- Allochtonen zijn gemiddeld een stuk lager opgeleid dan autochtonen.
Natuurlijk zijn dit slechts gemiddelden, maar wij hopen je hiermee een beetje een beeld te geven van de sociale situatie waarin je terechtkomt en de hobbels die je tegen gaat komen nu je je autochtone privileges opgeeft en allochtoon wordt. We bewonderen je optimisme.
Veel plezier Annelies. (Of moeten we Fatima zeggen? Haha!)
Hopende u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd,
Jacques Vonk
Links
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!