Leef van werd gebruikt als openingstune van het televisieprogramma Big Brother (1999). De single kwam op nummer 1 in de Mega Top 100 en op nummer 2 in de Top 40.

Nu, vijftien jaar later, kan het lied nog steeds als een symbool van de tijdgeest worden beschouwd. Uit de liedtekst spreekt een verlangen naar universele broederschap en een veroordeling van het oordeel. De snijtafel onderwerpt deze ideologie aan een paar gedachte-experimenten en kijkt welke culturele fenomenen er zoal uit voortvloeien.

YouTube
De snijtafel bespreekt: Leef van Han van Eijk

Bronnen: (Han van Eijk, 1999); ; The Muppet Show (The Walt Disney Company); (BNN-VARA); (Guus Kuijer, 2011); (SIRE, 2012); .

De snijtafel bespreekt: Zwarte Piet In de eerste aflevering onder het fileermes: de Amsterdamse rechtszaak inzake het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Bekijk hier de vorige aflevering van De snijtafel De dag dat de televisie definitief een spiegel werd Met het nieuwe tv-programma Thuis voor de Buis zijn we bij de ultieme consequentie van de reallife-soap aanbeland: mensen die op tv televisie kijken. Ik keek ernaar en dacht: dit is het dan. Dit is waar het moderne leven op is uitgedraaid. Een spiegelpaleis waarin we alleen nog onszelf willen zien. Lees het stuk van Rob Wijnberg hier terug De inspiratiebron van 1984 toont de zachte dwang van technologie ‘Big Brother’ is de meest gebruikte metafoor wanneer we het over surveillance hebben. Maar surveillance kent vele gedaanten en heeft uiteenlopende consequenties. Daarom bespreken we deze en volgende week boeken en films die de verschillende aspecten ervan in beeld brengen. Vandaag aflevering 4: We van Yevgeny Zamyatin. Lees hier het stuk van Dimitri Tokmetzis