Facebook, oktober 2113

*

Linda
Oké. Ik ga me dit jaar NIET mengen in de kleine Sjang-discussie. Klaar.

7 personen vinden dit zout.

Pieter-Jaap Er is ook helemaal geen discussie: kleine Sjang is racisme.

Linda Dude. Ik meen het. Ik heb er helemaal genoeg van.

Robin Heb precies hetzelfde Lin.

St. Jobsdag is een FEESTDAG en een mooi iets en we hoeven het niet te vermoeilijken met z’n allen.

Pim DIT WEER. Oké voor de laatste keer mijn geliefde facebookvriendjes: Kleine Sjangs (of we moeten nu politiek correct ‘Verticaal Uitgedaagde Sjang’ zeggen geloof ik haha) zijn *geen* chinezen. Het zijn de gewaardeerde helpers van Steve Jobs die ervoor zorgen dat hij op z’n verjaardag op 5 oktober in heel het land al die geliefde apparaten bij ons kan bezorgen. Alle kinderen houden van ze want ze maken voor ons ieder jaar nieuwe tablets en smartphones. Het is niet racistisch.

Pieter-Jaap Waarom zijn ze dan geel? Waarom hebben ze dan spleetogen? Waarom is hun stopwoordje ‘Ni-hao’?

Pim Ze zijn geel geworden door het Californische zonlicht, waar ze telefoons voor ons in elkaar knutselen. OMDAT ZE DAT WILLEN.

Pieter-Jaap Zullen we even de feiten noemen? De Kleine Sjang verwijst naar de chinese slaven die in de vorige eeuw in de werkkampen van de echte Steve Jobs telefoons in elkaar moesten knutselen. Wat voor verhaaltje jullie er ook omheen hebben bedacht.

Robin Dat verhaal van Pim is ook t verhaal zoals ik het altijd hoorde. :-) Helpers. Niemand associeerde bij ons op school Kleine Sjangs met Chinezen. Ik ken een hele hoop Aziaten die zelf St. Jobs-dag vieren. 

Pieter-Jaap Jij bent er zeker eentje van het Maurice de Hond-college, Robin? Misschien zijn er supergeïntegreerde chinezen in Amsterdam, maar in de chinatowns van Almere of Tilburg moet je je niet verkleed als Sjang laten zien hoor. Trust me.

Pim KIJK GEWOON naar het St.Jobs-journaal op RTL NPO 3. De Sjangs zijn vaak zelfs slimmer dan Steve Jobs. Vorig jaar waren alle apps gecrasht de dag voor 5 okt en het was vrouwtjestsjang die met haar hackskills de boel weer aan de praat kreeg (superfeministisch!).

Robin Sorry, maar al die Chinezen die nu protesteren omdat ze iets ‘racistisch’ zien in Kleine Sjang snappen het gewoon niet. Ze zien wat ze willen zien. Wij zijn niet racistisch: zij begrijpen onze cultuur niet.

Linda Klaar nu jongens. Ik word er heel verdrietig van als jullie mijn jeugd racistisch noemen. Ik koester heel mooie herinneringen aan St. Jobs-dag: met z’n allen om de brievenbus zitten, wachten tot die pakketjes bezorgd worden met zo’n ouderwetse "Bol.com-factuur" erop geplakt (die je ieder jaar zelf moet knutselen haha)

Mijn broertje plakte altijd z’n ogen af, zodat hij ook van die spleetoogjes kreeg. Hij WILDE juist Kleine Sjang zijn. Hij maakte zelfs de magische handjes na door de vingers van een gele schoonmaakhandschoen aan elkaar te smelten. Maakt het dan uit dat die handjes in het oorspronkelijke verhaal  ‘verminkt’ waren door slavenarbeid? Hij was er zo gelukkig mee.En ieder jaar was je weer bang dat je een appel kreeg van Jobs...

Mijn ouders vierden St. Jobs-dag op deze manier. Hun ouders vierden St. Jobs-dag op die manier. En dat gaat zo generaties terug.

Ik wil dat ook voor m’n kinderen. En Sjang hoort daar bij. Tradities kan je niet zomaar veranderen.