YouTube
Speech van onze minister-president

Lieve Mark,

Bijgevoegd je speech voor aanstaande vrijdag. Het hoofdthema is toch de dikke-ik-mentaliteit geworden. Ik snap je bezwaren qua makkelijke woordspeling, maar het is een te mooie soundbite om niet te gebruiken.

Het is een soort normen-en-waardenverhaal zónder de woorden ‘normen en waarden’ geworden. In plaats daarvan gebruiken we ‘mening.’

Aan het begin van de speech vraag je om een applausje voor Fred & Ivo. Gelieve de ironie hiervan (Fred, dikke ik, etc.) niet te veel benadrukken.

Ons team heeft een aantal voorbeelden van asogedrag bedacht waarmee je makkelijk kunt scoren: bankiers, mensen die ambulancepersoneel in elkaar timmeren, scheefwoners. Dingen waar je niet niet tegen kan zijn, zeg maar.

Er zit ook een stukje in over mensen die meteen uitkeringen aanvragen nadat ze ontslagen zijn. Dit klopt feitelijk niet, maar dat is niet zo erg. Je speecht voor een zaal VVD’ers. Alsof die ooit een uitkering hebben moeten aanvragen (haha!).

O ja: we hebben ook een licht denigrerende anekdote over een koffiemevrouw ingevoegd. We zijn een stel madderfakking poëten hoor, hiero.

Het is heel belangrijk dat de speech geen opgehevenvingertjegevoel geeft. Het is ook belangrijk dat we benadrukken dat we deze normen en waarden (sorry: ‘meningen’) niet gaan omzetten in wetgeving. We doen dus geen moreel appèl (vingertje) en we gaan er ook niets aan doen. Het blijft de VVD: laat de mensen het zelf maar oplossen.

Je moet jezelf meer zien als een soort stand-upcomedian die makkelijk scoort met voor de hand liggende observaties over onze maatschappij. De nieuwste show van Guido Weijers zit in de bijlage, ter inspiratie.

Je komt er vast uit. Het zou fijn zijn als je de tekst uit je hoofd kent. Mocht je het even niet meer weten, dan kan je altijd tijd vullen door ‘beste mensen’ te zeggen. Zo bijvoorbeeld: ‘het is tijd, beste mensen, voor een grotere samenleving.’

Groet!

P.S.

Gisteren in de zaal geweest. De decorbouwer doet iets met grote, houten letters. Achter jou zetten we de woorden ‘ONZE KOERS’ neer, zodat het in close-up lijkt alsof er ‘ONZE KOE’ staat. Ook het woord ‘IVO’ staat op het podium. Nee, ik weet ook niet waarom.