*

 

AIVD LOG PRISMA 211020131456 MOBILE van: 316515***** [RUTTE, M] naar 794045***** [POETIN, V]

RUTTE: Meneer Poetin?

POETIN: Mark! Mijn vriend. Alles goed?

RUTTE: Hallo. Euhm. Ja. Euhm. Luister, het ding is, waar ik je voor bel - [stilte] [gekuch] - er zijn hier zeg maar mensen die vinden dat we het Ruslandjaar moeten annuleren.

POETIN: Annuleren, Mark?

RUTTE: Of afschaffen. Euhm. Opheffen.

POETIN: Ik weet wat annuleren betekent.

RUTTE: Ja, natuurlijk. [gelach] [gelach] Er zijn natuurlijk wat akkefietjes geweest hè? Wij hebben jullie diplomaat opgepakt. Jullie hebben de onze in elkaar gebeukt. Die dingen gebeuren - 

POETIN: Ja. Misschien moeten we het maar annuleren.

RUTTE: P-pardon? [gelach]

POETIN: Jullie hebben overduidelijk problemen met onze cultuur. Dan zou het niet integer zijn van jullie om hiermee door te gaan, correct? Jullie vinden onze - hoe noemen jullie dat ook al weer? - mensenrechtensituatie niet oké. Of heb ik het nu mis, Mark? 

RUTTE: Nou, dat zit heel genuanceerd in elkaar natuurlijk. Er zijn altijd culturele verschillen. 

POETIN: Als het jou populairder maakt bij je volk, Mark, ben ik meer dan bereid om het Nederlandjaar voortijdig af te blazen. Het jaar is belangrijk voor ons, natuurlijk, maar ook weer niet... [zacht gegrinnik] zó belangrijk.

RUTTE: Nee, nou - ik belde juist om te zeggen hoe blij we zijn met het jaar, hè. Los van de akkefietjes gaat het ongelooflijk goed. Dus laten we niet te overhaast reageren. Het thema van het Nederland-Ruslandjaar is nou juist ‘vier de verschillen’. 

POETIN: Mark...

RUTTE: Nee echt. Jullie zijn een waardevolle partner die we niet kwijt willen.

POETIN: Laat mij jou helpen door gewoon nu de stekker eruit te trekken. Als een Rus ergens tegen is, doet hij er wat aan. Homoseksualiteit is een zonde, no offence Mark, dus lost de Rus homoseksualiteit op. Dat is maar een voorbeeld. Zo pakken we alles aan. Als een Nederlander ergens tegen is, gaat hij alleen maar breder glimlachen en harder knikken. 

RUTTE: Maar de economische belangen zijn voor ons -

POETIN: Mark! Mark. Gaat dit om geld? Dit gaat toch niet om geld? Geld is een hoer, Mark. Je geweten, daar ben je mee getrouwd. Een hoer kan je afschieten in een steegje. Je vrouw, daar moet je mee naar feestjes. En soms een beetje slaan, misschien.
Nee, we stoppen ermee.

[stilte]

RUTTE: Jullie zijn een enorme exportmarkt voor ons. Een waardevolle zakenpartner. Laten we de verhoudingen niet verder vermoeilijken hè. Al dat gedoe over principes - 

POETIN: [zucht] Mark. Je spartelt als een gewaterboarde homo. Durf je niet? Moet Rusland het jaar afschaffen? Zeggen dat wij enorm gekwetst zijn door donkere Piet? Wat kan ik voor je doen, Mark?

RUTTE: Alsjeblieft, Vladimir. Alsjeblieft. Kunnen we het jaar alsjeblieft gewoon door laten gaan? We zitten al met een enorme crisis en en - 

[stilte] [gezucht] [gesnik?] 

POETIN: Goed. Oké. Maar dan executeren wij die Greenpeace-types. [stilte] Grapje, Mark. Grapje. Het komt goed. Fijne avond.

RUTTE: Vladimir?

POETIN: Ja?

RUTTE: Bedankt.