Inmiddels hebben we al heel wat thema’s van ons aangekondigd. Interessante, inhoudelijke thema’s als en Onderwerpen die de afgelopen twee jaar uitvoerig aan bod zijn gekomen op ons platform.

En bij (bijna) alle verhalen stond beeld. Soms afkomstig van beeldbanken. Maar zo veel en zo vaak mogelijk speciaal gemaakt voor onze verhalen - door allerlei soorten beeldmakers.

Want goede journalistieke inhoud is dan wel het startpunt van alles wat we publiceren, de vorm waarin we dat publiceren vinden we minstens zo belangrijk. Omdat we ervan overtuigd zijn dat goede journalistiek nog beter wordt als het wordt samengebracht in en dat een over de journalistieke inhoud legt.

Dus wat zou ons festival zijn zonder beeld?

Precies, een kale bedoening. Daarom kondig ik, met trots, een heuse expositie op ons festival aan.

Kijken én kopen

Trots, omdat we beelden tentoon zullen stellen die speciaal voor ons zijn gemaakt. Werken die we als digitale afbeeldingen op ons platform hebben gepubliceerd, maar die allemaal op de tekentafel of met een druk op de sluiter zijn begonnen. Beelden die een verrijking waren van de verhalen van onze correspondenten, maar op zichzelf vaak ook ware kunstwerken zijn.

Daar mag ook weleens de aandacht op gevestigd worden.

Dat gaan we op verschillende manieren doen. Van zullen we het mooiste werk exposeren dat ze voor ons maakten. Is het werk van een fotograaf, dan is het een afdruk van de foto. Is het werk van een illustrator, dan gaat het om een print of een schets.

En er is meer. Want wie langer van de beelden wil genieten, kan ze ook kopen. De werken die in oplage zijn geproduceerd, zullen de hele dag te koop zijn. Ook zullen de hele dag en ik bij deze expositie aanwezig zijn, zodat we met iedereen kunnen praten die net zoveel van beeld houdt als wij.

Veilen en vieren

Daarnaast organiseren we een veiling, compleet met een professionele veilingmeester. Het gaat om unicums, zoals originele tekeningen en bijzondere afdrukken. Correspondenten vertellen over hun samenwerking met de beeldmakers en we lichten toe waarom we zo enthousiast zijn over hun werk.

En dan mag er dus ook geboden worden. Het overgrote deel van de opbrengst gaat direct terug naar de maker. De Correspondent houdt een tiende deel in om deze hele onderneming mogelijk te maken. Dit zal je kans zijn een originele tekening van Hanco Kolk te bemachtigen, of een c-print-afdruk van Pieter van den Boogert en een schilderij van Maus Bullhorst.

Allemaal beelden waar mijn hart sneller van ging kloppen toen ik het op ons platform mocht publiceren. En hopelijk dat van jullie ook. Was het niet op het moment van de publicatie zelf, dan misschien wel tijdens dit beeldfeest op het Festival der Vooruitgang.

De voorbereidingen van de expositie en veiling zijn nog in volle gang. Binnenkort zullen we bekend maken welke werken verkocht en geveild worden.

Heb je nog vragen over het Festival der Vooruitgang? Wil je meer weten over het Festival? Neem dan een kijkje op onze speciale festivalpagina. Daar vind je een overzicht van de sprekers, handige route-informatie en een antwoord op de veelgestelde vragen. Hier vind je de festivalpagina