De kennis van loting in de Atheense democratie is pas de laatste twintig jaar echt in een stroomversnelling gekomen, en dan nog wel door het werk van een enkele figuur: de Deense filoloog en oud-historicus
Mogens Hermann Hansen.
Deze man - hij leeft nog steeds - publiceerde tussen 1977 en 1981 zijn zesdelige levenswerk: Det Athenske Demokrati i 4. årh. f. Kr. (letterlijk: De Atheense democratie in de vierde eeuw voor Christus). Het is een onwaarschijnlijk gedetailleerde studie van hoe democratie in de praktijk eraan toe ging, aan de hand van de eigentijdse geschriften, maar ook obscure opschriften, tekstfragmenten, etc. Een synthese verscheen in het Engels: The Athenian Democracy in the Age of Demosthenes (1991).
Het werk van Hansen had een grote invloed op de Franse politicoloog Bernard Manin (1951), werkzaam aan de New York University, en verovert vandaar uit stilaan de wereld: er zijn inmiddels vertalingen in het Frans, Duits, Pools en Italiaans. Met mijn eerdere column, hoop ik sommige van zijn inzichten aan een breder Nederlandstalig publiek voor te leggen.Voor wie bovengemiddeld geïnteresseerd is in deze geschiedenis, is deze namelijk zeer de moeite waard.
The Athenian Democracy in the Age of Demosthenes Op Google Books is een deel van de Engelse vertaling door te bladeren.Ook de moeite waard is het World Forum for Democracy, dat deze week in Straatsburg denkers, politici en burgeractivisten uit de hele wereld samen brengt om te spreken over de democratie van de toekomst.
Hun thema’s sluiten erg nauw aan bij de onderwerpen waar wij hier op De Correspondent ook over debatteren, waaronder: alternatieven voor de respresentatieve democratie, democratie in digitale tijden en burgerbestuur.
De lezingen kunnen live gevolgd worden of achteraf worden opgevraagd.
De Raad van Europa is overigens geen onderdeel van de Europese Unie (niet te verwarren met de Europese Raad!), maar een onafhankelijke instelling die sinds 1949 bestaat. België en Nederland waren stichtende leden. Het promoten van de democratie is een waarde die de Raad al heel lang uitdraagt, maar het thema krijgt de laatste jaren extra aandacht, onder meer door de acute crisis van de democratie die ook het Westen treft. Het eerste World Forum for Democracy ging vorig jaar pas door. Hun programma en lezingen zijn belangrijken onderdelen van de wereldwijde zoektocht naar democratische innovatie.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!