De nieuwe trainer van NEC, de Duitser Peter Hyballa, is een fan van het Nederlandse voetbal.
Als student sport en psychologie aan de Universiteit Münster schreef Hyballa - zoon van een Nederlandse moeder - zijn masterscriptie over het Nederlandse jeugdvoetbal, dat hij later uitwerkte tot een boek, Mythos Niederländischer Nachwuchsfussballs.
Dat boek had ik eens doorgebladerd, en ik kende Hyballa (40) ook van een lyrisch stuk op een Duitse voetbalblog. Later zag ik hem in een online talkshow over voetbal. Hij praatte zonder clichés - en hij zag er met zijn lange haren en leren jack ook al niet uit als een voetbaltrainer.
Dus ik belde hem, anderhalve maand geleden, om af te spreken. Drie weken later sprak ik hem bij zijn huidige club Bayer Leverkusen, waar hij trainer is van de Onder 19-ploeg.
Een fan van het Nederlandse voetbal was Hyballa nog steeds. Hij trainde ‘Nederlands’, zei hij. De nadruk lag op oefeningen met de bal. De Nederlandse methoden zijn gangbaar geworden in Duitsland, zei hij. Hij heeft gelijk: de nationale ploeg speelt inmiddels Nederlandser dan Nederland, maar dan met resultaat.
‘Het Duitse voetbal heeft enorm geprofiteerd van Nederlandse ideeën over voetbal’, zei hij.
Daarom heeft Hyballa de neergang van het Nederlandse voetbal ook met leedwezen gevolgd. Op de vraag van de presentator van de online talkshow of Nederland nog steeds verder is dan Duitsland, op voetbalgebied, zei Hyballa: ‘Nee, ik denk dat wij intussen een kleine voorsprong op hen hebben.’
Het Nederlands voetbal is in zichzelf gekeerd
Dat kwam, zei hij, omdat het Duitse voetbal zichzelf had veranderd. Na het desastreus verlopen EK van 2000 keek Duitsland de kunst af bij Frankrijk, Spanje en Nederland.
Nederland kijkt nu veel minder naar buiten, aldus Hyballa in de talkshow.
‘Nederlanders zijn anders. Ze houden stug vast aan hun filosofie en systeem’
‘Wij zijn anders gaan denken, na dat klote-EK. Nederlanders zijn wat anders. Die houden stug vast aan hun filosofie en systeem. Er zijn ook erg weinig buitenlandse trainers in de Eredivisie, of in het jeugdvoetbal. Die hebben toch ook het patent erop. Zo van: wij zijn toch het beste ter wereld in het opleiden van spelers?’
In werkelijkheid is het trouwens nog erger dan Hyballa zei: in de Eredivisie waren het afgelopen seizoen nul buitenlandse trainers actief. Clubs rekruteren hun trainers dus uit een kleine vijver, waardoor nieuwe ideeën amper de Eredivisie in komen.
Tijdens ons gesprek in Leverkusen was Hyballa niet kritisch op Nederland. Hij wist te weinig van het Nederlandse voetbal om daar meer over te zeggen, zei hij.
Meer wist hij van de veranderingen in het Duitse voetbal. ‘Met het opzetten van de Nachwuchsleistungszentren [jeugdopleidingen bij alle Duitse profploegen, MdH’] zijn de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Op één na, zijn alle spelers uit de selectie die wereldkampioen werd in 2014 daaruit afkomstig.’
En, zei hij, het Duitse voetbal heeft geprofiteerd van de kennis van buitenlandse trainers - kennis die in het land zelf niet aanwezig was.
Niet zo intellectueel doen over voetbal
Een week na ons gesprek bleek Hyballa in gesprek te zijn om trainer te worden van NEC; sinds vandaag is zijn aanstelling een feit. De situatie die hij signaleerde, verandert hij dus zelf. De Eredivisie heeft komend seizoen – minimaal – één buitenlandse trainer: een halve Nederlander.
Is Hyballa een goede keuze van NEC?
Ik denk het wel. Hyballa is een welbespraakte en geestige man, die goed geschoold is in moderne tactiek - een aspect dat in Duitsland ver ontwikkeld is. Termen als Gegenpressing horen daar bij het gewone voetbaldiscours.
Al is hij ook kritisch op die ‘intellectualisering’ van het Duitse voetbal. Het vieren van Konzepttrainer en Laptoptrainer - zoals jonge, hoogopgeleide trainers als Thomas Tuchel en Julian Nagelsmann genoemd worden - slaat soms wat door. ‘Trainers, maar zelfs jonge Duitse voetballers, spreken opeens zo… intellectueel over voetbal,’ zei Hyballa. ‘Ik hoop niet dat het een denksport wordt.’
NEC’s nieuwe trainer lijkt kortom geestelijk al weer een stap verder dan de Duitse tactische avant-garde. Dat belooft wat.
Binnenkort schrijf ik meer over Hyballa en de wederopstanding van het Duitse voetbal.
Meer lezen?
Deze scout is een obsessieve dief van goede voetbalideeën Een nieuwe generatie voetbalscouts en -analisten staat op. Ze hebben geen verleden als profvoetballer, maar bezitten desondanks veel voetbalkennis, opgedaan op internet. Deel 2: Nikos Overheul, van James Joyce-lezer tot voetbalscout in Engeland. Hoe Computer Boy scout kon worden bij PSV Een nieuwe generatie voetbalscouts en -analisten staat op. Ze hebben geen verleden als profvoetballer, maar desondanks veel voetbalkennis, opgedaan op internet. Ik profileer ze in een korte serie. Deel 1: Thomas Schaling, Computer Boy van PSV.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!