Spring naar inhoud

Pep Guardiola legt de lat voor iedereen hoger: voor spelers, pers, en publiek

Je kunt soms moe worden van het gedweep met voetbaltrainer Pep Guardiola. Totdat je de man weer aan het woord hoort. Dan weet je de reden voor het gedweep: hij is geweldig. Zijn persconferentie van afgelopen dinsdag was ook geweldig - een aanrader om terug te kijken.

Zijn ploeg, Manchester City, won dinsdag van zijn vorige ploeg, FC Barcelona. Barcelona is de club die onder - en door - Guardiola naar een nieuw, hoger niveau werd getild en daar nog steeds staat. Een week geleden won Barcelona thuis nog met 4-0 van Manchester City; de thuiswedstrijd van dinsdag werd met 3-1 gewonnen. In de tweede helft werd Barcelona redelijk zoekgespeeld, door de ploeg van de ex-trainer, op een manier zoals dat Barcelona nooit overkomt.

De persconferentie was minstens even enerverend. Winst of verlies - en het is meestal winst - het is vaak alsof Guardiola elk moment kan exploderen. De spanning van de wedstrijd, van zijn beroep, valt na de wedstrijd niet direct van hem af, zoals bij andere trainers. Misschien zou het wel gezond zijn. De wedstrijd is over, zou je denken, ontspan eens. Je hebt 3-1 gewonnen van Barcelona. Nu eerst een Bavaria.

Zo niet Guardiola: nog lang na het laatste fluitsignaal is de wedstrijd bezig. Zijn ogen staan op hyperalert. Hij geeft geen korte, weinigzeggende antwoorden zoals veruit de meeste trainers. Guardiola geeft bevlogen college, hij gaat in op elke vraag, heeft geen enkele behoefte om korte antwoorden te geven.

Bij de persconferentie van Bayern München - zijn vorige club - wilde dat nog wel eens gebeuren. Korte antwoorden op stomme vragen, leek zijn beleid. In Manchester lijkt het anders. De journalisten lijken zich ervan bewust dat ze andere vragen moeten stellen - in de wetenschap dat ze er iets moois voor terugkrijgen. Namelijk: een meester die een inkijkje geeft in zijn denkwijze.

Natuurlijk, dez overwinning is mooi, zegt Guardiola. ‘Maar we spelen niet tegen Barcelona, we spelen tegen ons.’ Ofwel: het moet nog beter en constanter.

Guardiola verhoogt het niveau voor iedereen: spelers, verslaggevers, publiek. Het enige dat ik me afvraag: hoe lang hou je het vol zo intensief te leven?

YouTube
Kijk hier de persconferentie van Guardiola terug (inclusief vertaalde Spaanse vragen en antwoorden)
Hier dezelfde persconferentie, zonder vertaling van Spaanse vragen en antwoorden Lees hier een stuk van mij over een biografie van Guardiola
Correspondent Sport