Volgens Rob Wijnberg is de roep om objectiviteit een van de hardnekkigste misverstanden in de journalistiek. ‘Het is letterlijk onmogelijk de wereld te beschrijven zonder een idee te hebben van goed en kwaad, van relevant en triviaal, van waar en onwaar.’
Volgens de Tsjechische econoom Tomáš Sedláček (1977) geldt exact hetzelfde voor de economie. De pretentie van veel economen, dat zij door het gebruik van wiskundige formules en natuurkundige modellen een objectieve weergave van de werkelijkheid geven, is een valse. Achter alle grafieken en cijfers en modellen en formules schuilt - net als in de journalistiek - een wereldbeeld.
‘Achter alle grafieken en cijfers en modellen en formules schuilt een wereldbeeld’
Is dat erg? Niet volgens Sedláček. Het is juist noodzakelijk dat de economie zich baseert op ethiek, dat is door de eeuwen heen altijd de grondslag van het vak geweest. Hij werkt deze stelling uit in zijn baanbrekende boek De economie van goed en kwaad. De zoektocht naar economische zingeving van Gilgamesj tot Wall Street. Deze imposante studie (2012) betekende zijn internationale doorbraak als een van de spannendste economische denkers van onze tijd.
Sedláček maakte als dertienjarige jongen de val van het communisme mee. Op zijn vierentwintigste werd hij adviseur van Václav Havel, de schrijver die president van Tsjechië werd. Hij is lid van de Nationale Economische Raad in Praag en werkt als macro-econoom voor de grootste Tsjechische bank.
Afgelopen weekend was hij te gast op het literatuurfestival Winternachten in Den Haag. Hij verzorgde onder andere een leesclub over de Bijbel. Het is de favoriete voedingsbodem voor deze onstuimige intellectueel: de Bijbel, gecombineerd met moppen, economie, The Matrix en The Lord of the Rings.
Meer luisteren?
Luisteren: Hoe onze rijke, maar zieke samenleving er weer bovenop kan komen Volgens de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter zijn we door al onze aandacht op consumeren, carrière, genot en ikkigheid te richten het belangrijkste uit het oog verloren: zingeving. Gelukkig zijn er remedies. Volgens deze wereldvermaarde natuurkundige is de wetenschapper van de toekomst een ontwerper Robbert Dijkgraaf (Ridderkerk, 1960) is een van Nederlands vermaardste wetenschappers. Tegenwoordig leidt hij het Institute for Advanced Studies in Princeton. Ooit studeerde hij twee jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Juist die ‘omweg’ langs de kunst heeft hem geholpen om een wetenschapper te worden, zegt hij in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Luisteren: Schuldig zette armoede op de kaart. Wij spraken de makers Het is het beste dat de Nederlandse televisie in jaren heeft voortgebracht: de documentaireserie Schuldig, over de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. De serie laat op briljante wijze zien wat wij al jaren (met veel minder succes) op papier probeerden te krijgen: de Nederlandse schuldenindustrie is helemaal doorgedraaid. Hoog tijd, kortom, voor een gesprek met de makers.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!