Beste,

Hoe zou jij het liefst oud willen worden? Met Roem of Rijkdom? Iets anders?

In deze wekelijkse mail vertel ikwat volgens een onderzoek dat al 75 jaar loopt gelukkig oud maakt (die bovenstaande twee R’en nastreven in ieder geval niet). En verklap ik hoe mijn ideale oude dag eruitziet en die van mijn geïnterviewde van deze week, verouderingsprofessor Andrea Maier (die geen moeite zou hebben met een leven van duizend jaar).

De ideale oude dag van Andrea Maier

Afgelopen maandag op De Correspondent: met verouderingsprofessor Andrea Maier (1978) die zegt dat we gezond 130 jaar oud kunnen worden en dat er binnen afzienbare tijd zoiets kan komen als een anti-verouderingspil.

Net een scenario uit een sciencefictionfilm, dus wilde ik weten hóe dat precies kan. Tijdens het interview is het mij niet volledig duidelijk geworden. Want, dat iets kán, wil nog niet zeggen dat het ook gebeurt.Dit interview is wel een interessant vertrekpunt om meer te leren over het verouderingsproces en de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied daarvan.

Natuurlijk vroeg ik Maier ook hoe zij zichzelf oud zag worden. Ze ziet zichzelf ‘staand op de veranda, lekker naar de zonsondergang kijkend,’ zei ze lachend. Daarna serieus: ‘Ik heb geen idee hoe het zal zijn. In ieder geval wil ik actief blijven, ik hoop ook dat ik gedeeltelijk kan zeggen dat mijn leven op een positieve manier voltooid is.’

Mijn ideale oude dag

130 jaar of ouder worden? Mij lijkt dat, vooralsnog, niet heel aantrekkelijk. Of, in de woorden van een vrouw van negentig op de vraag of ze honderd wilde worden: ‘Het moet wel leuk blijven.’ Haar ontmoette ik in

Hoe ik dan wel oud zou willen worden? Nou, een beetje zoals de dames van de Red Hat Society, zei ik eens in een interview.

Je bent ze misschien wel een keer tegengekomen. Gierend van het lachen in de trein, kletsend in het restaurant of genietend van kunst in een museum.

De Red Hatters, zoals ze zich ook wel noemen, zijn vrouwen van minimaal vijftig die maandelijks in een groep erop uitgaan. Immer gehuld in hun vloekende outfit: rode hoed en paarse jurk.

Red Hat Society Women of Victoria in Canada. Foto: Daniel German / CC

Een tikkeltje rebels, zijn ze. Een tikkeltje feministisch, dat ook. Dat staat mij wel aan.

De filosofie van deze beweging komt uit het geestige gedicht Warning, geschreven door Jenny Joseph. Dat wil ik jullie niet onthouden, hierbij de Nederlandse vertaling (vertaler onbekend):

Wanneer ik oud ben ga ik paarse jurken kopenEn zal daar ook een rode hoed bij doenDat staat me niet, maar ik zie mezelf al lopenEn ik verspil mijn staatspensioenAan drank en handschoenen met knopen

Op maffe muilen loop ik door de warenhuizenEn graai baldadig gratis monsters bij elkaarIk druk op bellen tot mijn oren suizenIk ratel met stok langs stalen buizenEn als ik moe word zit ik op ‘t trottoir

Geen regels kunnen mij nog overbluffenIk reken af met mijn beschaafde jeugdIk ga op sloffen door de plassen plenzenIk jat bloemen uit de tuin van vreemde mensenOpvallen wordt voor mij een deugdEn ik ga ook proberen om te tuffen

Bekijk voor meer context het interview over de Red Hat Society metsocioloog Samira van Bohemen. Zij volgde deze club jarenlang en ontleedde het sociale gedrag van de leden vanwege het spel-element.

YouTube
Bekijk het interview met Samira van Bohemen van Studio Erasmus hier terug.

Het échte geheim van gelukkig oud worden

Sorry, ik weet dat het bovenstaande klinkt als een titel van een matig boek uit de zelfverbetering-sectie. Of als een doorstuurbericht dat een vage bekende met je heeft gedeeld op Facebook. Maar heus, het is mogelijk om te achterhalen hoe je gelukkig oud kan worden.

Wetenschappers van Harvard werken al ruim vijfenzeventig (!) jaar aan een studie, waarbij ze ruim zevenhonderd mannen zijn gaan volgen sinds de jaren dertig. Robert Waldinger, de vierde directeur van de onderzoeksgroep, gaf de onderstaande bijzondere TED Talk.

Hierin vertelt hij welke bevindingen ze hebben gedaan over de levens van de zestig overgebleven respondenten, die ze nog steeds volgen - inmiddels tachtigers en negentigers.

Gelukkig worden doe je namelijk niet door roem of rijkdom, maar door iets heel simpels.

YouTube
In deze TED Talk vertelt de directeur van het vijfenzeventig (!) jaar lopende onderzoek wat het geheim is van gelukkig oud worden.

En, hoe zou jij oud willen worden?

Ik popel van nieuwsgierigheid: hoe zou jij oud willen worden?

Heb je ook zo’n romantisch beeld van jullie oude dag zoals de twee dertigers die ik aanhaal in deze nieuwsbrief (Andrea Maier en ondergetekende)? Of heb je juist een degelijker idee van hoe je oud zou willen worden?

Vertel het me hieronder in de commentsectie, ik kijk uit naar jouw verhaal.

P.S. Als je geregeld door mij bijgepraat wilt worden over dit thema, dan heb je twee opties. Op de website kun je bij een van mijn artikelen onder mijn naam op ‘volgen’ klikken. Als je op het onderstaande tekstblok klikt, vind je de aanmeldpagina voor mijn wekelijkse mail in je inbox.

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden