Dat schijft The New York Times. China heeft met zo’n 2.600 boten met afstand de grootste verrezeevloot ter wereld – die van de VS is tien keer kleiner – en bevist vooral West-Afrikaanse wateren. ‘Als dit zo doorgaat hebben wij straks alleen nog kwal te eten,’ zegt wetenschapper Alassane Samba uit Senegal.
China is de onbetwiste koning der zee. Het is visexporteur nummer één en de Chinezen zelf eten meer dan één derde van alle gevangen vis – een visconsumptie die jaarlijks ook nog zes procent groeit.
China maakt zich grote zorgen over de eigen werkloosheid en voedselzekerheid en houdt zijn exploderende verrezeevloot daarom kunstmatig boven water met gratis boten en brandstof. Twee derde van die Chinese boten trekken zich weinig aan van wet- en regelgeving. Alleen al uit Senegalese wateren stelen ze ruim 40.000 ton vis per jaar, ter waarde van zo’n 28 miljoen dollar.
De gehele West-Afrikaanse economie verliest zo’n 2 miljard dollar aan Chinese vispraktijken, becijferen wetenschappers. En dat is extra problematisch nu klimaatverandering en aanhoudende droogte landinwaarts, veel West-Afrikanen richting de kust drijven. Een bevolking die voor twee derde jonger is dan achttien en niet aan de bak kan als visser, zoekt het geluk vervolgens in Europa, meldt The New York Times.
Ik beschreef een maand geleden ook hoe overbevissing in Afrika leidt tot meer migratie, alsmede meer piraterij, slavernij en meer wapen- en drugshandel, in het stuk ‘Dit is de oplossing voor vluchtelingen en hongersnood waar geen politicus het over heeft.’
Maar Chinezen brengen meer onheil, van Argentinië tot de Filipijnen – waar vissers die hun beroep uitgedrukt zijn nu stukken kustoerwoud verbranden om rijst te verbouwen. Bij gebrek aan bomen die de bodem vasthouden, spoelt door zware tropische regenval de vruchtbare grond vaak weg. Waardoor er sowieso niks meer groeit.
Is alleen China verantwoordelijk voor al die visproblematiek? Zeker niet. Los van de aanwezigheid van Europese en Russische visvloten in West-Afrikaanse wateren, wordt veel door Chinezen gevangen Afrikaanse vis vermalen tot vismeel. En veel van die vismeel dient weer als voer voor de kippen en varkens in Europa en de VS.