Beste,

De afgelopen maand was ik met vakantie in Californië en Utah - zie de foto’s - vandaar dat het de afgelopen tijd wat stil was.

Delicate Arch (Utah).
Delicate Arch (Utah).

Boy, wat kan er in een maand veel gebeuren.

Zo kan Ruud Gullit zomaar assistent-bondscoach van het Nederlands elftal worden. Best geestig, als je bedenkt dat zijn open sollicitatie van afgelopen september her en der wat aan het werk zette.

Wat mij betreft had de KNVB iets meer tijd kunnen nemen met de aanstelling van een nieuwe permanente bondscoach (dat lijkt Dick Advocaat te worden). De bond had een tijdelijke bondscoach kunnen aanstellen, en ondertussen achter de schermen allerlei kandidaten kunnen

Nu komt Oranje dus in handen van twee mannen, met wie de man die hen aanstelt had.

Alleen mogelijk in het voetbal, vermoed ik.

Hoe je een sportclub runt, in één alinea

Op de eerste dag van mijn vakantie publiceerde ik

In drie zinnen: je zou verwachten dat de beste spelers als vanzelf boven zouden komen drijven in de topsport. Maar in de praktijk speelt naast kwaliteit ook het toeval een grote rol. Wat de vraag opwerpt hoeveel talentvolle mensen over het hoofd worden gezien - in het voetbal maar ook daarbuiten.

Tijdens de vakantie is het stuk in mijn hoofd blijven zitten. Dat kwam mede door twee gesprekken die ik had met twee Amerikaanse sportbestuurders, onder meer over scouten. (Ja, ik was met vakantie. Maar ik was toch in de buurt etc.)

Die gesprekken - het ene on the record, het andere off the record - waren ronduit geweldig. Wat opviel was hun zelfspot en zelfrelativering. De twee erkenden ronduit dat ze de geheimen van de transfermarkt nog lang niet doorgrondden. Ondanks uitgebreide analyses van spelers en lange sollicitatiegesprekken, maakten en maken ze tal van fouten bij transfers.

Spelers over wie ze laaiend enthousiast waren, bleken tegenvallers; spelers die ze niet zagen zitten, excelleerden elders toch.

Die kwetsbaarheid vond ik bijzonder. Met voetbalbestuurders heb ik dat soort gesprekken nog niet gehad Terwijl je zulke bescheidenheid echt mag verwachten. Want volgens de twee Amerikanen is het cruciaal dat je je bewust bent van je feilbaarheid. En je moet er gestructureerd aan werken om steeds minder fouten te maken - om het toeval dus uit te sluiten.

‘Je moet als club op een zeker moment beginnen met de lange termijn,’ zei een van de twee. ‘Je legt vast wat je deed, waarom je het deed, en om de zoveel tijd kijk je terug hoe dat uitpakte. Die documentatie is cruciaal. Trainers en managers kunnen en zullen op een dag vertrekken. Maar als je alles documenteert, kunnen ze het leerproces nooit meenemen.’

Kant-en-klaar advies voor voetbalclubs, leek me.

Lower Antelope Canyon (Arizona).
Lower Antelope Canyon (Arizona).

Binnenkort hoop ik het on the record-gesprek uit te werken. Volgende week publiceer ik een interview met een psycholoog over de machocultuur en het gebrek aan twijfel in de voetbalwereld.

Ajax’ succes lijkt Peter Bosz’ succes

Ajax won deze week in de halve finale van de Europa League met 4-1 van Lyon. Het was een prima wedstrijd om de jetlag bij uit te zitten.

Bij Ajax onder trainer Peter Bosz iets moois gebeurd. Iets mooiers dan in de vijf seizoenen van zijn voorganger Frank de Boer. Onder De Boer was Ajax effectief - met vier titels op rij - maar saai.

Onder Bosz speelt Ajax inmiddels rock ‘n roll-voetbal, met de thuiswedstrijden tegen Schalke en Lyon als recente hoogtepunten.

En effectief? Dat is het ook, want Ajax haalt dit seizoen waarschijnlijk een hoog aantal punten. Plus - waarschijnlijk - een Europese finale.

Onder Bosz is het rock ‘n roll-voetbal geworden

Ik vind het mooi dat een van de weinige Nederlandse trainers met een herkenbaar plan succes heeft. Aan het begin van het seizoen wat hij wilde doen: direct na balverlies en daarna meteen in de aanval gaan.

Bij Vitesse en Heracles deed Bosz eigenlijk al hetzelfde. In 2015 sprak ik met hem over zijn spelprincipes. Die waren gebaseerd op het spel van Barcelona in het seizoen 2008-2009 onder Pep Guardiola. De kenmerkende eigenschap van die ploeg was de zogenaamde

Guardiola legde in uit dat deze speelwijze in eerste instantie een verdedigend doel heeft: counters voorkomen. Bosz en doet het hem na. Eerst bij Heracles en Vitesse, nu bij Ajax, met een van de beste selecties van Nederland. En dat werkt dus vrij goed, nadat hij in het begin van het seizoen heeft moeten welke spelers de speelwijze wel en niet aankunnen.

De snelste marathon ooit?

Ik heb zelf nog veel verhalen om in te halen.

Dit verhaal is direct relevant: zaterdagochtend 5:45 uur proberen drie Oost-Afrikaanse hardlopers op het Formule 1-circuit van Monza de marathon in minder dan twee uur te lopen.

Dat is drie minuten sneller dan het huidge wereldrecord. Het hoe en wat van dit project, gefinancierd door Nike, staat in Runners’ World.

Correctie 06-05-2017: In een eerdere versie schreef ik dat Peter Bosz waarschijnlijk meer punten zou halen dan onder Frank de Boer. Dat is niet waar (zoals een lid opmerkte). Ik had alleen naar de jaren gekeken waarin De Boer kampioen werd. Vorig seizoen werd Ajax tweede maar haalde het 82 punten, een aantal dat Bosz en Ajax dit seizoen niet meer kunnen halen. De tekst is daarom aangepast.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief