Beste,
Laatst werd mijn fiets gejat. Door de gemeente Den Haag. Weer. Ambtenaren knipten mijn kettingslot door en versleepten de fiets naar een ver fietsdepot. Tegen betaling moet je ’m daar dan asap ophalen. Anders wordt-ie verkocht.
Ik vermoed dat er te weinig fietsen écht helemaal ruk geparkeerd staan om het ambtelijk antifietsapparaat goed aan de gang te houden. Dus pakken ze elke fiets die zich met één wiel buiten het rekje waagt. Fijne lui.
Wie zal toch de geestelijk vader zijn van zo’n depot?
Het stemt me in elk geval vrolijk dat die persoon niet het eeuwige leven heeft. En DNA mag dan coderen voor proteïnes en niet voor karakter – eveneens een prettig idee dat die aanleg voor burgertreiteren in zijn zuiverste vorm aan het misselijk nageslacht verloren gaat. Dank je wel, seks. En dank ook, meiose.
Daarom vinden we embryo’s zo waardevol. Het zijn kopieën van niets, ze zijn uniek. Ja ja, weer referenties naar embryo’s – maar het beloofde embryostuk staat maandag online! (Kwennie Cheng maakt er nu illustraties voor. Ben benieuwd!)
Drie seksverhalen
Ik vraag me wel af wat er met onze seks gebeurt als we straks bedreven zijn in embryo’s maken in labs. Bijvoorbeeld uit huidcellen. Zijn embryo’s het doel, dan is labwerk misschien de efficiëntste weg. Maar seks is wel auteur van de betere verhalen. Zoals deze:
- Hoe een seksverslaafde reuzenschildpad zijn populatie redde. Op de Galapagoseilanden wendde eeuweling Diego geheel op eigen libido het uitsterven van zijn schildpaddensoort af. (Onder andere Charles Darwin at ze graag.) De andere man in de buurt, Lonesome George, gaf geef krimp. Pas na George’ dood bleek waarom. ‘We don’t like to talk about it,’ aldus een betrokkene. Erg geestig stuk.
- Waarom kiezen vrouwen voor knappe mannen? Vroeger leerde je dat de fraaiste beestjes de beste genen hebben. Maar na uitgebreide studie van tropische zangvogels, gekleurde dino’s en vaginale orgasmes, gelooft ornitoloog Richard Prum daar niks meer van. Liedjes, dansjes, bonte veertjes: ze ontstaan simpelweg omdat dieren dat leuk vinden. Een controversieel idee.
- Over de kikker die een zwangerschapstest werd. Lang voordat de vrouw over stokjes plaste, plaste ze over een hoop andere dingen. Tussen de jaren veertig en zestig spoot ze haar urine in een Afrikaanse klauwkikker. Bij zwangerschap legde die kikker dan eitjes. Kikkers gingen niet dood aan de test en konden dertig jaar lang hergebruikt worden. Boeiend stukje geschiedenis.
Veeg Sebastiaan niet op
Tot slot even over de onnavolgbare vedettes der voortplanting: insecten.
Jij en ik leven op planeet Insect. Per mens zijn er 200 miljoen van. Er zijn ook veel meer soorten insecten dan er soorten andere dingen zijn. 80 procent van alle diersoorten? Insect!
En het insectenseizoen is aangebroken. Verwacht muggen, vliegen, mieren, motten. Welke helden staan er tussen ons en totale insectmageddon? Natuurlijk! Spinnetjes!
Uit recent Zweeds-Zwitsers onderzoek blijkt dat alle spinnen samen jaarlijks zo’n 400 tot 800 miljoen ton prooi eten, voor 90 procent bestaande uit insect. Spinnen eten daarmee evenveel insecten per jaar als mensen vlees en vis. Beter nog: spinnen eten even veel ton insect per jaar, als er tonnen mens rondlopen op dit moment!
Dus haat je muggen, wees lief voor je lokale spin.
Ken jij nog een ode aan de spin? Anders dan het spinvers van Annie M.G. Schmidt?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!