De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Adriaan van Dis
SoundCloud
Interview

In het buitengebied van Adriaan van Dis gaat over een man die zich het liefst terugtrekt uit de wereld. Je herkent in hem Van Dis zelf. Het alter ego beschrijft vijf ontmoetingen: met een robot, een asociale jongen uit de Achterhoek, een adellijke dame uit de buurt, een schatrijke Parijse vriendin van negentig, een vluchteling.

Adriaan van Dis is altijd geëngageerd geweest. Wat is mijn plaats in de wereld, hoe verhoud ik mij tot de anderen? In liet hij de achterkant van Parijs zien, waar vluchtelingen zich in leven proberen te houden.

De literatuur, de verbeelding, het verzinsel, ze houden hem op de been

De literatuur, de verbeelding, het verzinsel, ze houden hem op de been. Maar het schrijven is ook een worsteling: Van Dis heeft een sterke hang naar eenzaamheid. En het schrijven is ambivalent: terwijl Van Dis zich in zijn boeken naar de anderen toe lijkt te willen schrijven, zit dat schrijverschap een volledig engagement juist in de weg.

heeft een sombere ondertoon. Met deze verhalen (niet verstoken van ironie en zwarte humor) schreef Van Dis een depressie van zich af. De wenk van de dood manifesteert zich in hem soms sterker, soms minder sterk.

Hij draagt het al zijn hele leven met zich mee: een hang naar de dood. Doodgaan? Dat is een ander worden. Wat trouwens ook het voorrecht van de schrijver is: telkens weer een ander worden.

In zijn weelderige tuin ontspint zich een gesprek over drie onderwerpen: sterfelijkheid, eerlijkheid en eenzaamheid.

Meer verhalen?

Luisteren: Volgens deze dichteres geeft de dood het leven glans Maud Vanhauwaert (Veurne, 1984) is niet alleen dichter, maar ook performer. Haar tweede bundel, Wij zijn evenwijdig_ Raken elkaar in het oneindige oogt als een reeks willekeurige observaties, maar gaat uiteindelijk over leven en dood. Wat wil ze daarover vertellen? Luister de podcast hier terug Podcast: Manou (17) kreeg de filosofielessen die ze zo graag wilde. Wat leerde ze? Manou (17) kreeg filosofieles. Nu probeert ze met leeftijdgenoten de filosofische vraag ‘wat is het ware ik?’ te beantwoorden. Hoor En NU luisteren! voor de verrassende antwoorden. Luister de podcast hier terug Podcast: Hoe een doorgeslagen overheidsbureaucratie van onschuldige burgers slachtoffers maakt Als journalist schrijf je soms over zaken waar je simpelweg woedend van wordt. Jesse ontdekte in de afgelopen maanden steeds meer manieren waarop de overheid onschuldige burgers in geldproblemen brengt, met boete op boete op boete. We hebben het erover in deze editie van de Rudi & Freddie Show. Luister de podcast hier terug