Beste,
Afgelopen week mocht ik wel drie masterclasses geven, aan internationale fotografen via World Press Photo, Noor Images, Noorderlicht én aan illustratoren via Hard//hoofd. Wat ik erg leuk vond om te doen, omdat ik dan mag vertellen over de filosofie achter het beeldbeleid op De Correspondent, over al die goede beeldmakers waarmee we samenwerken en, over mijn visie op de rol van beeld in journalistiek.
Omdat ik hier druk mee was, deze week een wat kortere nieuwsbrief met tips.
Fotoboekentips...
- Incoming van Richard Mosse: over vluchtelingen en migranten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Europa, gefotografeerd met een warmtegevoelige camera.
- Blanco van Awoiska van der Molen: over het ervaren van natuur, in schitterende zwart-witfoto’s.
- Een heruitgave van Pictures from home van Larry Sultan: over het leven van zijn ouders in een typische buitenwijk in California.
- Bitter Honeydew van Kirill Golovchenko: over het nachtleven van Oekraïense watermeloenverkopers.
Oproep: welke nieuwe fotoboeken hebben jou recent verrast? Tips en ontdekkingen zijn welkom! In een volgende nieuwsbrief ga ik het meer uitgebreid over fotoboeken hebben.
…een kijktip...
Deze week publiceerden we illustraties van Philip Lindeman op De Correspondent. We leerden de illustrator kennen doordat hij zijn werk plus enthousiaste motivatie instuurde voor onze periodieke portfoliodag. Bij het zien van zijn stijl waren co-beeldredacteur Yara en ik meteen enthousiast.
Zijn illustraties zijn vol, druk en chaotisch, en hij werkt met zware en volle kleuren, maar juist dat maakt zijn werk zo tof. Het is echt wat anders, een totaal eigen beeldtaal.
Het bleek ook een erg goede match met de verhalen van Bart de Koning (onze correspondent Politie & Criminaliteit), omdat die vertelde over de chaos en bureaucratie bij de cybercrime-afdeling van de politie. Doordat Philip en Bart in beeld en tekst dezelfde toon aanslaan, versterken ze elkaar.
...leestips...
•
Homo Deus: A Brief History of Tomorrow van Yuval Noah Harari
De transformatie van mens naar machine blijkt door dit boek niet alleen een fascinerend onderwerp, het blijkt ook een bron van goede onderwerpen en invalshoeken voor fotografie- en kunstprojecten. Welke mogelijkheden liggen daar voor beeldmakers?
•
Een ode aan het onderhoud van Lynn Berger
Dit prachtige essay van collega Lynn over de obsessieve focus op innoveren en de herwaardering van het onderhoud is tegelijk een mooie (voor mij) kennismaking met het werk van de Amerikaanse kunstenares Mierle Laderman Ukeles.
…en een luistertip
Wil je juist even aan beeld en beeldscherm ontspannen, dan kan ik beide seizoenen van de podcast LifeAfter aanraden. Zelf ben ik er nog niet helemaal doorheen, en meestal luister ik liever naar non-fictie, maar luisterend naar deze luisterboek-achtige sci-fi-verhalen is het fascinerend om te merken hoe mijn hersenen proberen een onvoorstelbaar toekomstbeeld te vormen.
+ bonus-combineer-tip
De podcast LifeAfter gaat erg goed samen met het boek Homo Deus. Verdiep je je ook nog het fotoboek Incoming van Richard Mosse, dan staat je toekomstbeeld gegarandeerd op z’n kop.
Tot volgende week!
Mijn eerdere nieuwsbrieven teruglezen?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!