Beste,

Afgelopen week mocht ik wel drie masterclasses geven, aan internationale fotografen via World Press Photo, Noor Images, Noorderlicht én aan illustratoren via Hard//hoofd. Wat ik erg leuk vond om te doen, omdat ik dan mag vertellen over de filosofie achter het beeldbeleid op De Correspondent, over al die goede beeldmakers waarmee we samenwerken en, over mijn visie op de rol van beeld in journalistiek.

Omdat ik hier druk mee was, deze week een wat kortere nieuwsbrief met tips.

Fotoboekentips...

Mijn nieuwste aankopen
Mijn nieuwste aankopen

Oproep: welke nieuwe fotoboeken hebben jou recent verrast? Tips en ontdekkingen zijn welkom! In een volgende nieuwsbrief ga ik het meer uitgebreid over fotoboeken hebben.

…een kijktip...

Deze week publiceerden we illustraties van op De Correspondent. We leerden de illustrator kennen doordat hij zijn werk plus enthousiaste motivatie instuurde voor onze periodieke portfoliodag. Bij het zien van zijn stijl waren co-beeldredacteur Yara en ik meteen enthousiast.

Zijn illustraties zijn vol, druk en chaotisch, en hij werkt met zware en volle kleuren, maar juist dat maakt zijn werk zo tof. Het is echt wat anders, een totaal eigen beeldtaal.

Het bleek ook een erg goede match met (onze correspondent Politie & Criminaliteit), omdat die vertelde over de chaos en bureaucratie bij de cybercrime-afdeling van de politie. Doordat Philip en Bart in beeld en tekst dezelfde toon aanslaan, versterken ze elkaar.

Illustraties: Philip Lindeman
Illustraties: Philip Lindeman

...leestips...


De transformatie van mens naar machine blijkt door dit boek niet alleen een fascinerend onderwerp, het blijkt ook een bron van goede onderwerpen en invalshoeken voor fotografie- en kunstprojecten. Welke mogelijkheden liggen daar voor beeldmakers?


Dit prachtige essay van collega Lynn over de obsessieve focus op innoveren en de herwaardering van het onderhoud is tegelijk een mooie (voor mij) kennismaking met het werk van de Amerikaanse kunstenares Mierle Laderman Ukeles.

…en een luistertip

Wil je juist even aan beeld en beeldscherm ontspannen, dan kan ik beide seizoenen van de aanraden. Zelf ben ik er nog niet helemaal doorheen, en meestal luister ik liever naar non-fictie, maar luisterend naar deze luisterboek-achtige sci-fi-verhalen is het fascinerend om te merken hoe mijn hersenen proberen een onvoorstelbaar toekomstbeeld te vormen.

+ bonus-combineer-tip

De podcast LifeAfter gaat erg goed samen met het boek Homo Deus. Verdiep je je ook nog het fotoboek Incoming van Richard Mosse, dan staat je toekomstbeeld gegarandeerd op z’n kop.

Tot volgende week!

Op de hoogte blijven van beeld op De Correspondent? In mijn wekelijkse mail deel ik wat ik zoal tegenkom als correspondent Beeld & Beeldvorming. Én ik geef kijkjes achter de schermen bij onze beeldredactie. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail

Mijn eerdere nieuwsbrieven teruglezen?

Hoe een fotograaf de beeldvorming van oude, nieuwe en neppe presidenten blijft beïnvloeden Al jaren volg ik het werk van Pete Souza op de voet. Acht jaar lang was hij de Witte Huis-fotograaf van Barack Obama. Nu is hij wel aan vakantie toe, zou je denken. Niet dus. Met zijn foto’s blijft hij zich oude, nieuwe en neppe presidentschappen aan bemoeien. Lees het verhaal van Sterre hier terug

Waarom we óók in beeld steeds internationaler samenwerken Deze week publiceerden we een verhaal vanuit Colombia, gemaakt door een lokale journalist én fotograaf. Op onze beeldredactie werken we steeds vaker met buitenlandse beeldmakers. Omdat ze soms wat onopgemerkt blijven, deel ik deze week graag een paar recente pareltjes. Lees het verhaal van Sterre hier terug

Drie leestips over de ethiek in fotojournalistiek Door de ontdekte beeldmanipulatie en jatwerk van fotograaf Souvid Datta is de discussie rond ethiek in de fotojournalistiek weer opgelaaid. Ik (her)las een aantal publicaties over dit thema. Drie leestips! Lees het verhaal van Sterre hier terug

Waarom we nieuwe kutkunst lieten maken, en ander nieuws vanaf onze beeldredactie Vanaf nu heb ook ik een wekelijkse mail, waarin ik deel wat ik zoal tegenkom als correspondent Beeld & Beeldvorming. Én ik ga kijkjes achter de schermen delen bij onze beeldredactie. De aftrap! Lees het verhaal van Sterre hier terug