De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Sophie Dros
SoundCloud
Interview

Lisa, Anne, Dennis, Selm en Lashawn. Ze zijn kwetsbaar, openhartig en opvallend zachtaardig, de vijf personages die Sophie Dros in haar documentaire in beeld brengt. Ze hebben de moed zich in de film bloot te geven, terwijl ze in het dagelijks leven van alles te verduren krijgen. Omdat ze niet in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ passen.

Een dag na de uitzending door de BNN/VARA, zijn Dros en ik neergestreken in een park. Het is een mooie dag, overal om ons heen zitten mannen en vrouwen, van allerlei pluimage. We praten over mensen die zich zowel het een als het ander voelen.

Dat is niet alleen voor hen zelf verwarrend, maar ook voor ons

Dat is niet alleen voor hen zelf verwarrend en confronterend, maar ook voor ons. En wat onzeker maakt, roept vaak heftige reacties op. De vijf hoofdpersonen zijn daarmee een intrigerend voorbeeld van de vloeibaarheid van onze tijd, zoals socioloog Zygmunt Bauman dat noemde.

Sophie Dros (Arnhem, 1990) is een jonge documentairemaakster die radicale keuzes maakt, ook in hoe ze de hoofdpersonen neerzet. Daarbij zet ze de camera op statief, wisselt amper, neemt de tijd - kijk maar. Dat is een weldaad en levert veel op. Zo raak je langzaam vertrouwd met wat in eerste instantie onwennig aandoet.

Lees ook:

Gender. Zo bak je er wel iets van Het is tijd voor een gesprek mét LHBTQIA’ers. Hoe zien zij gender en seksualiteit? Hoe flirten ze? Tegen welke stereotypen lopen ze aan? Terwijl we praten, bakken we koekjes. Genderbreadkoekjes, welteverstaan. Lees de reportage van Lisa Peters hier terug Geen man of vrouw? Dan ben je voortaan een ‘hen’ Het is een groot probleem voor mensen die zich geen vrouw of man voelen. Dat de taal hen alsnog bestempelt als ‘hij’ of ‘zij.’ De nieuwe voornaamwoorden ‘hen’ en ‘hun’ moeten niet alleen hun emancipatie mogelijk maken, maar die van iedereen. Lees de update van Lisa Peters hier terug