Beste,

Laatst kwam ik op een congres twee Ierse voetbaltrainers tegen, die me vertelden dat een Nederlander hun voetbalbond op z’n kop aan het zetten was.

Lyrisch waren ze over Ruud Dokter, de Nederlander dus. Dokter gooide allerlei conventies in Ierland overboord. Hij schafte ranglijsten af bij de jongste jeugd (om overfanatieke coaches af te koelen), voerde onbeperkt wisselen in, sleutelde aan de Ierse speelstijl door spelregels te tweaken, en verplichtte coaches om alle kinderen minimaal de helft van de wedstrijd in te zetten.

Daarover ik met hem.

Klinkt allemaal humaan, logisch, en effectief - hier worden spelertjes beter van. Al zal het altijd lastig blijven om zeker te weten of zulke maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan betere spelers, laat staan profspelers.

België vernieuwde zijn jeugdvoetbal vijftien jaar geleden ook ingrijpend, en nu heeft het land een sterke nationale ploeg. Maar is het een ook echt het gevolg van het ander? Causaliteit willen we! Ik ga binnenkort naar België om die te vinden.

Wat je wel weet: de weg ernaartoe, in Ierland, in België, en ook in Nederland, was een stuk leuker.

De nieuwe trainer van Schalke is 31 jaar

Ik hou op over Duitse voetbaltrainers zodra het niet meer interessant is. Maar dat is het dus nog wel.

Want. Holy. Toledo.

Schalke - omzet: fanschare: gigantisch - heeft dus Domenico Tedesco - 31 jaar, welgeteld drie maanden ervaring in de Tweede Bundesliga (bij Erzgebirge Aue), zelf nooit gevoetbald, die Domenico Tedesco dus - als hoofdtrainer

Verantwoordelijk voor die beslissing is Schalke-baas Christian Heidel, die ik anderhalf jaar geleden lang Ook met Tedesco had ik al eens kort contact - en via WhatsApp liet hij me nu weten dat een gesprek eind van de maand wel moet lukken.

Zou mooi zijn.

O, en nog een aardige: Rene Marić, de 24-jarige oprichter van het Duitse blog Spielverlagerung, die ik vorig jaar komend seizoen assistent-trainer van Red Bulls Salzburg.

Leestips

  1. Ik moest lachen om dit over Asbury Park F.C. uit New Jersey. De club heeft bijna alles: een shirt, een retroshirt, een prachtige geschiedenis, trouwe fans, een schitterende toekomst, een online shop en een kekke socialmedia-afdeling. Er ontbreken maar twee dingen: een veld en spelers. De club bestaat namelijk niet echt, het is een soort parodie op de heersende voetbalcultuur. In diezelfde categorie, en al even amusant: Ja, dat las je goed.
  2. Een voetbalwedstrijd is niet altijd makkelijk te begrijpen. Het is een beetje als wanneer je een film van bijvoorbeeld de Coen-broers kijkt. Je weet dat je meesterwerk hebt gezien; althans, dat vermoed je, want je begreep er geen hout van. Manchester City heeft daar op gevonden: voor ettelijke duizenden ponden krijgen mensen die dat willen, voorafgaand aan de wedstrijd tactische uitleg bij wat ze gaan zien. Een beetje als een explicateur in de bioscoop doet.
  3. Dit over de voetbalopvoeding van Christian Pulisic, de aanvaller van Borussia Dortmund, is leerzaam. Hoe je met een normale opvoeding - zonder pushende, maar met stimulerende ouders - toch topvoetballer kan worden. Nee, hoe je juist door een normale opvoeding de top kunt halen. Hoe goed Pulisic is, probeert data-analist Michael Caley - a.k.a. - in voor FiveThirtyEight te beschrijven.​
Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief