De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Jan Terlouw
SoundCloud
Interview

Wijsheid komt met de jaren. Als dat zo is kan het geen kwaad om nog eens te rade te gaan bij Jan Terlouw (1931). Hij is schrijver van de jeugdboeken Oorlogswinter en Koning van Katoren, was natuurkundige (onder andere bij het gerenommeerde MIT in de VS) en zat - als partijleider van D66 en minister van Economische Zaken - midden in de politiek. Een half jaar geleden maakte hij grote indruk bij toen hij in een emotionele speech een beroep deed op het vertrouwen als essentieel bindmiddel van een samenleving: in de jaren vijftig had iedereen een touwtje uit de brievenbus hangen.

‘Er is geen darwinistisch mechanisme dat aandacht vraagt voor de belangen op lange termijn’

Over de huidige formatieperikelen zal hij zich niet uitlaten. Wel houdt Alexander Pechtold af en toe ruggespraak met de nestor van D66. De onderwerpen die Terlouw ter harte gaan, spelen een belangrijke rol bij de onderhandelingen. Zoals de klimaatcrisis. Hij schreef er twee boeken over: een novelle over klimaatverandering, en een sprookje voor jong en oud. Uit de boeken spreekt urgentie, en een sombere ondertoon: het is nu echt twee minuten voor twaalf. Een citaat: ‘Er is geen darwinistisch mechanisme dat aandacht vraagt voor de belangen op lange termijn.’ Het zou weleens de reden kunnen zijn dat we het probleem kunnen analyseren, maar geen concrete oplossingen uitwerken.

Toch is Terlouw niet alleen maar pessimistisch. Er zijn oplossingen mogelijk. Zoals ook in zijn boeken steeds weer briljante uitwegen worden gevonden uit de problemen waar het verhaal hem heeft gebracht. Het komt op de verbeelding aan. En op de wilskracht van de jongere generaties, het gaat immers om hun toekomst. En misschien nog belangrijker: zijn overtuiging dat politici de macht weer naar zich toe moeten trekken. Zij zijn de baas, namens ons. Laten ze die macht ook benutten voor een duurzame toekomst.

Verder lezen/luisteren?

Podcast: Schrijver David Grossman helpt ons de ergste verschrikkingen onder ogen te zien De Israëlische auteur David Grossman (1954) zoekt in zijn romans naar wegen om de ergste vormen van verschrikking en angst onder ogen te zien. Grossman krijgt dit jaar de belangrijke literatuurprijs Man Booker International. Reden om opnieuw te luisteren naar dit gesprek over zijn gehele oeuvre. Lees het verhaal van Lex hier terug Podcast: Als je je man en vrouw tegelijk voelt Vijf mensen die zich man én vrouw voelen. Sophie Dros bracht ze indringend in beeld voor haar nieuwe documentaire Genderbende. Hoe gaan zij om met de voortdurende verwarring? En hoe kan hun omgeving daarmee omgaan? Lees het verhaal van Lex hier terug Het beste nieuws van deze week: Jesse Klaver neemt zijn idealen wél serieus ‘Alles is de schuld van Jesse Klaver,’ zo klinkt het deze week in Den Haag. Maar het is juist goed nieuws dat hij zijn idealen niet direct opgeeft zodra er een ministerschapje in het verschiet ligt. Lees het verhaal van Rutger hier terug