De Correspondent
127. Lex Bohlmeijer - in gesprek met Ron van Ommeren
SoundCloud
Interview

Ron van Ommeren (Leidschendam, 1970) is opgeleid als grafisch vormgever en maakte zestien jaar geleden de overstap naar de politie.

Daarmee trad hij in de voetsporen van zijn vader, die bij de marechaussee werkte en betrokken was bij de

Van Ommeren werd agent uit idealisme: het kan socialer, het kan beter, het kan menselijker, vond hij. Hij noemt zichzelf een emotioneel mens, een maatschappelijk werker in het uniform van een agent.

‘Doe het masker af en kijk wat erachter zit. Dan zie je dat we allemaal mensen zijn, en hier mogen zijn.’

Zijn bureau staat aan De Heemstraat in Den Haag. Midden in twee van de moeilijkste wijken in Nederland: De Schilderswijk en het Transvaalkwartier. Van Ommeren houdt van die wijken, vanwege de culturele verschillen en de gastvrijheid.

Zijn missie, of het nou om een hennepkwekerij bij een Pools gezinnetje of geweld in een islamitisch huwelijk gaat: ‘Je moet proberen een mens op zijn ziel te raken, want als je hem daar hebt, kan je hem maken en breken.’

Van Ommeren is niet blind voor de duistere kanten van de mens. En zijn politiewerk is niet makkelijk. De druk is hoog, de politie kampt met onderbezetting, terwijl de problemen blijven komen. 24 uur per dag, zeven dagen in de week.

Een dag eerder nog. Hij moest een vrouw redden die een poging tot zelfdoding had gedaan. Via het balkon van de buren, via een gebroken ruit, kwam hij het huis binnen en zag hij haar liggen. Hij moest levensreddend handelen.

Natuurlijk, ‘wij zijn de mooiste staat ter wereld.’ Maar iedereen moet ‘zijn eigen hachie’ zien te redden. Investeert de politiek dan wel genoeg in de politie?

Meer weten?

Deze mensen uit de Schilderswijk werken zelf aan een betere buurt Bij de Schilderswijk denken de meeste mensen aan armoede, radicalisering en criminaliteit. Ik liet me een dag rondleiden door Malika Chtatou en zag een Haagse buurt waar mensen hard werken aan een betere toekomst. Lees de reportage hier terug Vier redenen om positief te zijn over de toekomst van de politie Het is geen geheim dat het niet zo goed gaat met de nationale politie. Maar in de acht maanden dat ik meeliep met het cybercrimeteam zag ik hoe er achter de schermen een hele nieuwe, slimme politie groeit. Lees het verhaal hier terug Luister naar Farida Moultmar, want ‘we bestaan om iets moois voor de volgende generaties achter te laten’ Farida Moultmar heeft een lange weg afgelegd om te komen waar ze nu is: hoofd coupeuses van het WijkAtelier in Rotterdam-Zuid. Daar deelt ze alles wat ze heeft en werkt ze aan een nieuwe manier van samenleven. Beluister het interview hier