Beste lezer,

Afgelopen week had ik een interview met Het Twitteraccount van Jackie Groenen. Jackie Groenen, verdedigende middenvelder van het Nederlands vrouwenelftal, in een interviewruimte met de charme van een isoleercel.

Maar ook in isoleercellen kun je blijkbaar boeiende interviews hebben. Groenen noemde zichzelf de ruitenwisser van het Nederlands elftal. Volgende week publiceer ik er een stuk over. Het EK voor vrouwen Het speelschema van het EK. begint volgende week zondag.

Vrouwen, testosteron, sport

Wanneer ben je - in sportief opzicht - een man of een vrouw? De wereldatletiekbond IAAF heeft daarop een heel precies antwoord: boven een testosteronspiegel van 10 nanomol per liter ben je een man.

Deze week presenteerde de IAAF onderzoek dat deze grens moet helpen stellen. De bond - of zelfs de hele sport - heeft namelijk een probleem. Sommige ‘hyperandrogene’ vrouwen maken veel mannelijke hormonen aan, waardoor zij een groot sportief voordeel hebben.

Het bekendste voorbeeld is Caster Semenya, de hyperandrogene Zuid-Afrikaanse hardloopster en Olympisch kampioene, die sinds enkele jaren onverslaanbaar is op de 400, 800, en 1500 meter - vrijwel zeker geholpen door haar hoge testosteronniveaus. Semenya’s schuld is dat niet - ze is zo geboren. Maar voor haar concurrentes voelt rennen tegen Semenya - niet onbegrijpelijk - als een ongelijke strijd.

Als het aan de atletiekbond ligt, moet Semenya haar testosteronniveau terugbrengen onder die 10 nanomol. Een bizarre eis aan iemand die is zoals ze is, maar de vraag is wat het alternatief is. Ik schreef Lees hier mijn update over hyperandrogene vrouwen in de sport terug. een korte update over de kwestie.

Wat ik kan leren van Sven Kockelmann

Deze week heb ik vooral opgenomen interviews uitgeschreven, met een Nederlandse trainer, een Belgische opleider, een Amerikaanse statisticus, en een Amerikaanse sportbestuurder. Uitschrijven van interviews is niet per se leuk werk. De vorige zin is een understatement. Want:

 1. Het geluid van je eigen stem is doorgaans buitengewoon vreselijk.
 2. Je beseft weer wat voor slechte interviewer je bent: verkeerde vragen, slecht luisteren, te snel interrumperen, dat werk. Op een schaal van 1 KRO-interviewer Sven Kockelmann geldt als nogal agressief in het bevragen van zijn gesprekspartners. Frank Heinen, een schrijver, stelde zich voor een inmiddels ter ziele gegaan blog voor wat er zou zijn gebeurd als Kockelmann, ‘met zijn ondervragingstechnieken als Middeleeuwse martelwerktuigen ooit zou zijn afgewezen bij de KRO en een bakkerszaak had geopend’.

  ‘Dat zit denk ik een beetje in de aard van het beestje. Mag ik een Allinson met zonnebloempitten van je?’
  ‘Om op te eten?’
  ‘Ja.’
  ‘Helemaal alleen?’
  ‘Ik weet niet of ik je helemaal volg.’
  ‘Ga je die Allinson helemaal alleen opeten, ja of nee?’
  ‘Ik zou niet weten met wie ik ‘m zou moeten delen.’
  ‘Heb je altijd al moeite gehad met delen?’
  ‘Ik weet niet of dat…’
  ‘Ik herformuleer alleen wat je net zelf zei. Zeg je nu dat dat niet klopte?’
  ‘Misschien een beetje, maar…’
  ‘Ja dus.’
  ‘OK.’

  (Met dank aan Frank Heinen.)
  tot 10 (iemand anders dan Sven Kockelmann) scoor ik min 3, denk ik. (Interviewees: het spijt me!)
 3. En het uitschrijven duurt lang, wat niet helpt bij punten 1 en 2. Nog zeker twee dagen te gaan.

Lees-, kijk-, en luistertips

 1. Een prachtig Het stuk over Matías Manna. stuk over hoe een zolderkameranalist de aandacht wekte van Pep Guardiola (Barcelona, Bayern, Manchester City), en werkte met Marcelo Bielsa (nu bij Lille) en Jorge Sampaoli (nu bondscoach van Argentinië).
 2. Dit Lees hier het stuk over de werkwijze van Marcelo Bielsa. stuk over Bielsa is ook zeer de moeite.
 3. Deze Zie hier de trailer van Inside A Volcano. documentaire over het IJslandse voetbalsucces miste ik, maar schijnt mooi te zijn geweest. Documentairekenner Helmut Boeijen was er enthousiast over - ik heb me ingeschreven voor zijn Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Boeijen. documentairenieuwsbrief.
 4. Dit is een mooi T-shirt Zie hier de tekening van Arjen Robben die tegen Mexico een strafschop verdient/versiert. waard. Dit is de Lees hier een stuk over Mexico’s beleving van de strafschop. context.
 5. Ik heb het nog niet geluisterd, maar het De tweede podcast in deze lijst is het gesprek tussen Morey en Simmons. interview van de geweldige journalist Bill Simmons met de Zoals blijkt uit dit prima stuk van de niet talentloze Michael Lewis. geniale basketbalmanager Daryl Morey schijnt geweldig te zijn.
 6. Counters, ergens dit najaar ga ik er iets over schrijven. Deze week kwam het onderwerp elders aan de orde: Statsbomb Het stuk van Statsbomb over counters. schreef dit stuk, Pieter Zwart schreef (voor abonnees) deze Het eerste stuk van Zwart over de counter... twee ...en het tweede stuk. stukken .

Elke week een mail ontvangen? Elke week schrijf ik over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Elke week lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn wekelijkse mail