Beste,

Afgelopen week had ik een interview met verdedigende middenvelder van het Nederlands vrouwenelftal, in een interviewruimte met de charme van een isoleercel.

Jackie Groenen zoekt op Twitter naar de video van Nederland-Oostenrijk.
Jackie Groenen zoekt op Twitter naar de video van Nederland-Oostenrijk.

Maar ook in isoleercellen kun je blijkbaar boeiende interviews hebben. Groenen noemde zichzelf de ruitenwisser van het Nederlands elftal. Volgende week publiceer ik er een stuk over. Het EK voor vrouwen volgende week zondag.

Vrouwen, testosteron, sport

Wanneer ben je - in sportief opzicht - een man of een vrouw? De wereldatletiekbond IAAF heeft daarop een heel precies antwoord: boven een testosteronspiegel van 10 nanomol per liter ben je een man.

Deze week presenteerde de IAAF onderzoek dat deze grens moet helpen stellen. De bond - of zelfs de hele sport - heeft namelijk een probleem. Sommige ‘hyperandrogene’ vrouwen maken veel mannelijke hormonen aan, waardoor zij een groot sportief voordeel hebben.

Het bekendste voorbeeld is Caster Semenya, de hyperandrogene Zuid-Afrikaanse hardloopster en Olympisch kampioene, die sinds enkele jaren onverslaanbaar is op de 400, 800, en 1500 meter - vrijwel zeker geholpen door haar hoge testosteronniveaus. Semenya’s schuld is dat niet - ze is zo geboren. Maar voor haar concurrentes voelt rennen tegen Semenya - niet onbegrijpelijk - als een ongelijke strijd.

Als het aan de atletiekbond ligt, moet Semenya haar testosteronniveau terugbrengen onder die 10 nanomol. Een bizarre eis aan iemand die is zoals ze is, maar de vraag is wat het alternatief is. Ik schreef

Wat ik kan leren van Sven Kockelmann

Deze week heb ik vooral opgenomen interviews uitgeschreven, met een Nederlandse trainer, een Belgische opleider, een Amerikaanse statisticus, en een Amerikaanse sportbestuurder. Uitschrijven van interviews is niet per se leuk werk. De vorige zin is een understatement. Want:

  1. Het geluid van je eigen stem is doorgaans buitengewoon vreselijk.
  2. Je beseft weer wat voor slechte interviewer je bent: verkeerde vragen, slecht luisteren, te snel interrumperen, dat werk. Op een schaal van 1 tot 10 (iemand anders dan Sven Kockelmann) scoor ik min 3, denk ik. (Interviewees: het spijt me!)
  3. En het uitschrijven duurt lang, wat niet helpt bij punten 1 en 2. Nog zeker twee dagen te gaan.

Lees-, kijk-, en luistertips

  1. Een prachtig over hoe een zolderkameranalist de aandacht wekte van Pep Guardiola (Barcelona, Bayern, Manchester City), en werkte met Marcelo Bielsa (nu bij Lille) en Jorge Sampaoli (nu bondscoach van Argentinië).
  2. Dit over Bielsa is ook zeer de moeite.
  3. Deze over het IJslandse voetbalsucces miste ik, maar schijnt mooi te zijn geweest. Documentairekenner Helmut Boeijen was er enthousiast over - ik heb me ingeschreven voor zijn
  4. Dit is een mooi T-shirt Dit is de
  5. Ik heb het nog niet geluisterd, maar het van de geweldige journalist Bill Simmons met de basketbalmanager Daryl Morey schijnt geweldig te zijn.
  6. Counters, ergens dit najaar ga ik er iets over schrijven. Deze week kwam het onderwerp elders aan de orde: Statsbomb dit stuk, Pieter Zwart schreef (voor abonnees) deze .

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief