Beste,

Omdat het vandaag Wereld Alzheimerdag is, staat deze weekmail volledig in het teken van dementie. Dit is een onderwerp waar ik als correspondent Oud worden geregeld over schrijf.

Hoe het gaat met de luisterdocumentaire over dementie

Met radiomaker Romanee en stagiair Yelena werk ik al een tijd aan een luisterdocumentaire over dementie. We zijn hier nu een maand mee bezig en we verwachten nog ongeveer een maand voor de podcast nodig te hebben. Het is een bijzonder leuk, leerzaam en creatief proces.

Deze week ben ik met mijn collega’s aan het brainstormen over de titel. De documentaire gaat onder meer over

  • hoe het is om te leven met dementie;
  • wat er gebeurt in het brein als je het hebt;
  • genezing, zorg en hoe de samenleving omgaat met mensen met dementie.

Heb je een goede naamsuggestie voor de documentaire? Laat het mij weten! Je kunt me mailen op heiba@decorrespondent.nl of onder deze nieuwsbrief een reactie achterlaten.

Wat je kunt doen om het leven met zware dementie te veraangenamen

Zelden is een interview op De Correspondent zo vaak gelezen en gedeeld als het interview dat ik onlangs had met sociaal geriater en dementie-deskundige Anneke van der Plaats, over Voor wie het nog niet heeft gelezen, een korte samenvatting:

Na dertig jaar ervaring als verpleeghuisarts en een studie neurowetenschappen op haar zestigste heeft Anneke van der Plaats ontdekt dat al het opvallende gedrag van mensen met zware dementie (zoals slaan, roepen of ronddwalen) een reactie is op de omgeving. Haar idee in een notendop: verbeter je de omgeving, dan verbeter je hun beleving en dus het gedrag en hun geluksniveau.

Deze kijk op hoe je het leven van mensen met dementie veraangenaamt noemt Van der Plaats omgevingszorg. In het interview geeft ze praktische tips aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Ik ontmoette haar bij haar thuis net over de grens in België. De fietstocht ernaartoe leidde mij door een wonderschone omgeving vol kastelen, heuvels en boerderijen.

Een bezoek aan Anneke van der Plaats bracht mij met collega Yelena Schmitz op de mooiste fietstocht sinds tijden. Foto: HTB

Gouden dementiefilmtip: Still Alice

Een van de deelnemers van de Dementiedagboeken tipt de film Still Alice uit 2015. Een prachtige film, de hoofdrolspeelster kreeg dit jaar een Oscar voor haar vertolking van een vrouw die de ziekte van Alzheimer krijgt.

Nu ik de film dan eindelijk gezien heb, kan ik er hier van alles over vertellen, maar eigenlijk moet je de film gewoon zien. Hieronder vind je de trailer:

YouTube
Still Alice, een film over een vrouw die de ziekte van Alzheimer krijgt.

De zoektocht van Luut naar een penvriend met vasculaire dementie

De onvolprezen deelnemer van de Dementiedagboeken, Luut is laatst op zoek gegaan naar een penvriend(in), omdat dit een manier is om zijn geest lenig te houden en zijn pen scherp. In zijn spraakdagboek kondigt hij zijn zoektocht aan met de volgende tekst:

‘Goeiemorgen. Met Luut uit Roden. Ik had een vraag die ik met wat aarzeling stel. Is er ook een lotgenoot, mannelijk of vrouwelijk, die met mij af en toe wat ervaringen wil delen door te mailen? Het zou mij echt leuk - of leuk is het woord misschien niet - de moeite waard lijken om af en toe wat berichtjes over ervaringen ook op deze manier te kunnen delen. Ik ben met name op zoek naar een vasculair demente lotgenoot die ook nog in staat is, zoals ik, redelijk z’n gedachten te formuleren en die ook wil delen en wil mailen.’

Vanaf dat moment heb ik mijn ogen opengehouden. En warempel. Een week later kwam er een Facebookreactie van Yvonne, een enthousiaste Zeeuwse dame met vasculaire dementie, onder het interview met Anneke van der Plaats.

Ze is nu in de pen geklommen met Luut en daar halen zij beiden plezier uit. Bovendien gaat Yvonne binnenkort ook meedoen aan de Dementiedagboeken.

Afstudeerfilm over vergeten door alzheimer

Een halfjaar geleden ben ik benaderd door Geertje Kil. Ze was student audiovisuele vormgeving en vroeg me advies bij hoe ze het beste verhalen kon verzamelen van mensen in een later stadium van alzheimer. Ze werkte op dat moment aan haar afstudeerfilm.

Inmiddels is ze afgestudeerd en het filmische resultaat mag er wezen. Hieronder vind je haar korte afstudeerfilm. Let wel! De film is alleen vandaag, op Wereld Alzheimerdag, te bekijken.

De korte film van Kil is gebaseerd op het leven van haar oma met alzheimer. Ze toont de herinnering aan haar leven, maar die raakt naarmate de ziekte vordert steeds meer verstoord.

Vimeo
Bekijk hier de film ‘Nooit Niks’ van afgestudeerd student audiovisuele vormgeving, Geertje Kil

Andere dementietips:

Het afgelopen jaar heb ik artikelen met een aantal tips over en rond dementie geschreven, zoals:

En verder ben ik de afgelopen week het volgende tegengekomen:

Hartelijk groetend,

Heiba

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden