Beste,

Misschien klik jij ook weleens op een bericht op Twitter en Facebook als: ‘Ajax profiteert van recordtransfer Neymar,’ ‘Sensationeel: nog een topclub doet een ENORM bod op Sanchez,’ of ‘Opvallende carrièrewending voor Victor Valdes.’

Je weet maar nooit - wie weet word je even verlost uit de grijsheid van het bestaan. Wie weet wordt Victor Valdes wel dompteur bij een dolfinarium (bijvoorbeeld). Dat zou zeker opvallend zijn. Maar als je dan op zo’n berichtje klikt, van sites als VoetbalPrimeur, Voetbalzone en SoccerNews, dan wordt de dag alleen maar wat grijzer.

Achtereenvolgens: Ajax profiteert helemaal niet van de transfer van Neymar; het zoveelste vage gerucht dat Real Madrid Sanchez zou willen kopen; en keeper Valdes stopt met voetballen (zeg dat dan gewoon meteen).

Kortom: weer dertig seconden van je leven verspild aan clickbait.

Als grap en kritiek op die zogenoemde is Sjoerd Pruis (27) het Twitteraccount Voetbal Clickbait begonnen. Hij knipt-en-plakt de knip-en-plaksites: @SpaarJeEenKlik vat de essentie van het bericht voor je samen, binnen 140 tekens, en zet dat boven het bericht van de knip-en-plak-sites.

Van het spannende ‘Opvallende wending in transfersoap Sánchez’ maakt hij ‘Hij trainde vandaag weer mee’; van ‘Ajax-trainer Keizer vertelt of Sánchez tegen Rosenborg speelt’ maakt hij ‘Keizer wil niet zeggen of Sánchez speelt’; en van maakt hij ‘Geen idee wat die boodschap is na het lezen van dit stuk. Echt geen idee.’ En nee, Victor Valdes wordt geen dierendompteur.

De essentie van het bericht over Victor Valdes.
De essentie van het bericht over Victor Valdes.

Plagiaat is het niet altijd wat de knip-en-plak-sites doen, weet Pruis. (Regelmatig trouwens wel, ik Wat hem ergert, is dat ze parasiteren op het echte werk van andere media. Snel de essentie kopiëren, een suggestieve kop bedenken, vleugjes WTF, LOL, sensationeel of gru-we-lijk toevoegen, de bron vermelden (optioneel), klaar.

‘Broodroof’, noemt Pruis dat. (Al is het een kwestie van perspectief. De site Marketingfacts het ‘een ijzersterke contentstrategie’) ​Alles mag, als het maar clicks oplevert. Of zoals Theo Maassen de mentaliteit van de sites goed samenvatte (in een andere context): ‘Er is blijkbaar behoefte aan, en wie zijn wij dan om daar niet aan te voldoen?’

YouTube
Theo Maassen legt het principe achter clickbait uit (6:37).

Het voldoen aan een behoefte loont: de oprichter van Voetbalzone.nl zijn site enkele jaren geleden voor enkele miljoenen. Voor Pruis is dat de motivatie om de sites belachelijk te maken - om de knip-en-plak-sites te knip-en-plakken. En voor Voetbalzone was dat weer de reden om hem te blokkeren op Twitter.

Jeugdvoetbal, meisjesvoetbal, gemengd voetbal

Volgende week publiceer ik een interview met Bastiaan Riemersma, het voormalige hoofd van de jongere elftallen van de jeugdopleiding van PSV. Niet lang daarna publiceer ik over jeugdvoetbal: over de Duitse en Belgische jeugdopleiding en over de jeugdscouting bij amateurs en profs.

Ook over het vrouwenvoetbal volgt de komende tijd meer. Op De Correspondent en via de mail kreeg ik tal van tips Afgelopen week sprak ik telefonisch met talentontwikkelaar bij de KNVB. Een van haar punten: als meisjes zich willen ontwikkelen als voetballers, moeten ze vaker en langer met jongens blijven voetballen. Komende week spreek ik haar weer, de week erop schrijf ik erover.

Wat ik van een andere lezer al kreeg, is een tip over een club die vrouwen evenveel betaalt als mannen: uit Zuid-Engeland.

YouTube
Zie hier de korte reportage van Channel 4 over de gelijke betaling bij Lewes FC.

Verder: recent schreef ik over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Nederland. Dat was voor een flink deel gebaseerd op de bachelorscriptie van voetbalster Tessel Middag van Manchester City. Voor wie meer wil:

Leestips

  1. Fotograaf Dan McLaughlin bedacht een paar jaar geleden dat hij profgolfer zou kunnen worden - vanuit het niets. Hij dacht dat dat mogelijk was: je had immers geen uitzonderlijke fysieke eigenschappen nodig om goed te kunnen golfen. Als hij maar genoeg trainde - om en nabij de 10.000 uur, vermoedde hij - moest het te doen zijn. Zo begon ‘The Dan Plan’ - het plan om de PGA Tour te halen, de elitecompetitie voor golfers. McLaughlins leven zou daarna neerkomen op een goed gedocumenteerd experiment dat de hypothese moest testen dat je met de juiste training alles (of veel) kunt leren. heet die - simpel gezegd doelgericht oefenen (veelal net iets boven je huidige niveau). Met hulp van experts haalde McLaughlin een zeer hoog niveau, uitgedrukt in een lage ‘handicap’. Niettemin: na 6.003 uur trainen begaf McLaughlins rug het, en is het plan dus mislukt, zo The Atlantic.
  2. Stefan Szymanski, sporteconoom, schreef over de transfer van Neymar. Althans, hij gebruikte de transfer van Neymar om een punt te maken: dat de transfermarkt maar een vreemd, voetballer-onvriendelijk fenomeen is. Als werknemers zoals jij en ik een opzegtermijn hebben, waarom hebben voetballers dat niet? Waarom moeten ze worden vrijgekocht, zoals dat vroeger bij slaven gebeurde?
  3. Recent eindigde een Engelse voetbalwedstrijd in een strafschoppenserie. Die strafschoppen werden op een bijzondere manier genomen: niet in de volgorde ploeg A, ploeg B, ploeg A, ploeg B, et cetera, maar in de volgorde ABBA-ABBA et cetera. Dat is het resultaat van het werk van de econoom die ooit vaststelde dat de ploeg die de strafschoppenserie begint, een duidelijk groter voordeel heeft. The Economist erover. Interessant punt dat het stuk maakt: een strafschoppenserie blijft een loterij. Ja, je kunt trainen op strafschoppen. Sommige spelers zijn er zelfs goed in. Maar dan nog kun je de serie zó verliezen, omdat de steekproef immers vrij klein is. (Precies wat ik wil gaan door op profkeepers strafschoppen te nemen.)
  4. Onwillekeurige gedachte bij het lezen van bij het lezen van de Eredivisiegids van VI: welke nerd krijgt verkering met Steven Bergwijn?

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief