Beste,

Aan Frankrijk-Nederland besteed ik verder maar geen woorden of cijfers. al.

Ik ben benieuwd naar jullie antwoord op twee vragen:

  1. Is er iets structureels mis met het Nederlandse voetbal (of is het simpelweg wachten op nieuw talent, dat meekan met de wereldtop)?
  2. Als er iets structureel mis is: wat zou je prioriteit zijn om hier verandering in te brengen? Je mag een zaak/aspect/plan noemen.

Je zult maar Marcel Keizer zijn

Ik weet dat je voetbalpraatprogramma’s niet al te serieus moet nemen.

De gasten zitten er niet omdat ze verstandig of interessant zijn, maar omdat ze bekend zijn, grappig en lomp. Toch denk ik dat vrij veel mensen ze wél serieus nemen. En dan is het goed klote als je het lijdend voorwerp bent van ononderbouwde bespiegelingen.

Zoals vorige week. In de langlopende serie ‘hoe beschadigen we een trainer op basis van niks’: Johan Derksen, Jan Boskamp en René van der Gijp bij Voetbal Inside over Ajax-trainer Marcel Keizer.

RvdG: ‘Die trainer, da’s nu klaar. Dat is klaar.’
[...]
RvdG: ‘Die jongen, dat gaat niet meer.’
JD: ‘Nee, die carrière zit erop.’
RvdG: ‘Die carrière zit erop.’
[...]
RvdG: ‘En dat mannetje, die trainer, die man zijn carrière bij Ajax is gewoon voorbij. Het is nu even wachten, misschien nog een week of vijf, zes en dan is het voorbij.’

Natuurlijk: de heren hebben niet alleen kritiek op Keizer. Het is ook kritiek op het vermeende falende management van Ajax. En dat het sneu zou zijn voor Keizer - ‘dat mannetje’ - als hij ontslagen zou worden. Maar zou het het misschien kunnen dat je dit - ‘die carrière zit erop’ - bespoedigt door dit soort dingen te roepen?

JB: ‘Wat [Keizer] dan niet hebt [sic.], dan, wat Peter Bosz wel had, dat is zijn persoonlijkheid.’
RvdG: ‘Ja precies.’
JB: ‘Dat straalt hij niet uit.’
JD: ‘Nee, maar ik denk Jan, als hij met de kerst 8 punten los stond bovenaan, dan ontwikkelt zich een persoonlijkheid.’

Hij heeft geen persoonlijkheid. Behalve als hij wint. Dan heeft hij wel een persoonlijkheid. Hij zegt het echt.

YouTube
Het fragment uit Voetbal Inside.

Een testwedstrijd met de nieuwe strafschopregel

Iets heel anders. Een tijdje geleden publiceerde ik om de strafschopregel te hervormen (geschreven met Sander IJtsma). Nu ga ik een wedstrijd organiseren aan de hand van deze nieuwe regel.

Dat doe ik met de broers Teun en Bram Meurs, die in 2008 het blog Voetblah begonnen. organiseerde eerder een toernooi met diverse nieuwe spelregels, de Avant Garde Cup. We hebben Pieter Vink - net gestopt als topscheidsrechter - bereid gevonden deze wedstrijd te leiden.

Niet dat één wedstrijd ook maar iets definitiefs aantoont. Maar hij laat wel een glimp zien van wat de nieuwe spelregel zou kunnen zijn - of het werkt, hoe spelers zich gedragen.

Na de oproep stroomden er reacties binnen van mensen en clubs die mee willen doen. Ook media zijn geïnteresseerd. Zo kon je vrijdagochtend heel vroeg over het plan horen bij Radio 1. (Het was vroeg, plus mijn jongste dochter hield me uit mijn slaap dankzij de waterpokken, en

Hopelijk binnenkort meer!

Lees- en kijktips

  1. Co-auteur Sander IJtsma in De Ochtend op Radio 1 over het bedrijf in data-analyse dat hij is begonnen en wat data-analyse in het voetbal kan betekenen.
  2. De Engelse journalist Ben Lyttleton heeft binnenkort een boek uit, Thema: wat kan het bedrijfsleven leren van het voetbal? Hij sprak voor het boek ook met mij, en met de groep Arnhemse jeugdtrainers over wie ik vorig jaar Benieuwd hoe dat terugkomt in het boek. Als je wat van hem wilt lezen: zijn met Ralf Rangnick, baas van RB Leipzig, is interessant.
  3. Hoe weet je wanneer een ‘metriek’ (een statistische meeteenheid zoals werkt? Bill James, de oervader van de data-analyse in de sport, het ooit zo uit. ‘Als je een metriek hebt die nooit overeenkomt met wat je met het oog waarneemt, dan is die [metriek] waarschijnlijk fout. Als hij altijd overeenkomt met wat je met je oog ziet, heb je er niks aan. Maar als [de metriek] je vier of vijf keer vertelt wat je al weet, en je één op de vijf keer verrast, dan heb je iets goeds in handen.’
  4. Journalist James Montague heeft ook al een boek uit, over de multimiljardairs die het voetbal tegenwoordig runnen: The Billionaires Club. Dit is
  5. Adam Bate van SkySports met voormalig Ajax-opleider Ruben Jongkind over zijn werk bij Ajax. Vaker verteld, maar hier heel goed verwoord.
  6. Manchester City werd eigenaar van Girona, de club die wordt gerund door de broer van Manchester City-trainer Pep Guardiola. The Guardian vragen, VI er eerder ook al over.
  7. De Amerikaanse club Miami FC heeft een zaak aangespannen bij het sportarbitragehof CAS omtrent de ‘gesloten’ opzet van de Major League Soccer. Promotie en degradatie bestaat daar niet, zoals in meer Amerikaanse sporten. Die zaak maakt weinig kans, volgens De voetnoten van het paper leidden tot over de opzet van de Mexicaanse competitie. Je degradeert daar niet op basis van een slecht seizoen, maar op een rollend puntengemiddelde van de afgelopen drie seizoenen.

Ben Lyttletons boek ‘Edge’.
Ben Lyttletons boek ‘Edge’.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief