Beste,
Daar is-ie dan: de negende en laatste nieuwsbrief in de reeks Fiets vs. File. Ik publiceer deze week een paar laatste stukken, waaronder een warm aanbevolen project voor wie wil blijven nadenken en meebeslissen over hoe(veel) Nederlands overheidsgeld aan fietsen wordt besteed.
Doe mee aan de Participatiebegroting Fiets!
Bij de overweging of ergens in Nederland nieuwe (fiets)infrastructuur moet komen, wordt door de overheid niet alleen naar de kosten, maar ook naar de maatschappelijke baten gekeken. Of een nieuwe weg files terugbrengt, gezondere lucht oplevert, of minder obesitas bijvoorbeeld.
Die maatschappelijke kosten-batenanalyses kunnen beter, vinden transporteconoom en rechtsfilosoof Niek Mouter en ruimtelijk econoom Paul Koster. Zij hebben een methode bedacht waarin wij als inwoners van Nederland meer als burger, en minder als consument worden benaderd. En het leuke is: je kunt hier zelf aan meedoen, vanachter de computer. Lees meer in de oproep en schrijf je in voor de nieuwsbrief van Participatiebegroting Fiets, dan krijg je een seintje per mail als het project van start gaat.
Hoe de 1.200 bijdragen onder Fiets vs. File het project mede vormden
Deze week volgt:
- een lijstje met bovenstaande en andere interessante fietsburgerprojecten om aan mee te doen;
- een overzicht met alle artikelen, nieuwsbrieven en de mooiste bijdragen onder Fiets vs. File;
- en ik ga nog proberen onder woorden te brengen wat ikzelf wijzer ben geworden over fietsen en files deze zomer, en hoe je daar over kunt praten, schrijven en denken.
Daarin in elk geval aandacht voor de grote invloed van de bij elkaar ruim 1.200 (!) bijdragen onder de artikelen op de reeks zelf, die mede daardoor al snel een onverwachte wending nam. Aan iedereen die energie stak in die bijdragen: heel veel dank.
Voor de experts die en deze nieuwsbrief volgen en hun tijd schonken in interviews en dan vaak ook weer in bijdragen eronder, in telefoontjes en privéberichten: ook jullie heel erg veel dank voor alle inzichten en inspirerende gesprekken.
Ik heb niet vaak zoveel plezier gehad in mijn werk als deze zomer, en zoals Dale Carnegie zegt: people rarely succeed unless they have fun in what they are doing.
Fiets vs. File in één cartoon samengevat

De tekenaar is de Chileen Fabian Todorovic die met ‘Justicia Urbana’ in 2015 een prijsvraag van UN Habitat won. Hij maakt meer mooie dingen, volg hem op Twitter.
Zelf de deelfiets van de toekomst ontwerpen?
Sinds ik vorige week wittefietsenuitvinder Luud Schimmelpennink en OV-fietsbedenker Ronald Haverman aan het woord liet over hoe het wél kan met deelfietsen, heeft de gemeente Amsterdam 400 deelfietsen weggehaald.
- In de bijdragen onder het stuk meldden zich meerdere mensen die met deelfietsprojecten bezig zijn.
- Voor wie wil doorlezen over deelfietsen: hier een leeslijst aan artikelen.
- Voor wie zelf graag knutselt aan fietsen: check de Cycle Hack Rotterdam die later deze maand plaatsvindt. Daar zal ook aandacht zijn voor deelfietsen en de common bike. Ronald Haverman is van de partij.
Mijn laatste denkboek (en dan een dankboek)
Dit is voorlopig mijn laatste nieuwsbrief. Ergens in de komende maand verwacht ik het mysterie van een nieuwe baby in huis (de tweede). Ik was van plan geen abstracte analytische rationele denkboeken mee mijn verlof in te nemen (wel het Dankboek van Correspondent-uitgever Ernst-Jan Pfauth, dat je zelf mag volschrijven).

Maar ik lees nu toch eerst Technopoly van Neil Postman uit, dat ik deze week vond, een kwarteeuw na verschijning. Het gaat over de grote vragen die ik de afgelopen drie jaar stelde op De Correspondent, in verschillende vormen en verhalen: welke invloed heeft technologische ontwikkeling op de samenleving, hoe verandert die daardoor, wat moet je er als individu mee en wat is de rol van alfa’s (zoals ik) in die technische wereld?
Wellicht kreeg ik al die vragen wel mede doordat ik afgelopen jaren werk heb gelezen van andere mensen die dit boek weer hadden gelezen, dat zou me niks verbazen. In elk geval: een fijne afsluiter van deze periode.
Tot erna. Een mooi najaar gewenst 🕊️
Hartelijke groet, Thalia
PS. De jongste aflevering van de serie Onder het Systeemplafond moet je echt lezen. Marcel en Jan Dirk zijn in Spijkenisse, waar ExxonMobil er alles aan doet om onafhankelijke verslaglegging onmogelijk te maken. Zelfs het systeemplafond mag er niet op.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!