Iedereen weet: een beetje sekstape doet wonderen voor je imago. Maar dat die vlieger ook op zou gaan voor een papegaai? Dit filmpje moet je zien:

YouTube
Sirocco de kakapo vergrijpt zich aan zoöloog Mark Carwardine.

Daar zit zoöloog Mark Carwardine dan. In zijn nek vier kilo aan Sirocco de kakapo, om precies te zijn. Komiek Stephen Fry straalt:

Oh Mark ... You are being shagged by a rare parrot!

Het duo doet een rondje langs diersoorten die op het punt van omvallen staan voor BBC’s (2009). En zo kon het dat Sirocco zich onverwachts ontpopte tot de beste die een bedreigde vogel ooit gehad heeft.

De kakapo als emoji

Want dankzij enthousiaste optreden ontdekte ook ‘het internet’ de kakapo, die al snel werd omgedoopt tot ‘party parrot,’ inclusief emoji die inmiddels menig chatkanaal domineert – waaronder de interne kanalen van

Lees dit zeer geestige stuk op Mashable van journalist Brittany Levine Beckman die reconstrueert dankzij welke mensen en sites de party parrot tot grote hoogtes steeg:

The cult of the party parrot How a ridiculous bird became an emoji hero Lees het verhaal van Brittany Levine Beckman bij Mashable

En bekijk ook de vele party parrot-incarnaties op Cultofthepartyparrot.com. Mij viel vooral de doneerknop helemaal onderaan de webpagina op, die doorlinkt naar de club die échte kakapo’s conserveert: in Nieuw-Zeeland. ‘Donate to keep them partying!

Nooit gedacht dat dát nog eens een awareness-strategie kon zijn: ‘emojify je bedreigde beestje.’ Maar er wordt ook serieuze technologie ingezet om de kakapo op aarde te houden. Biotechnologie.

De kakapo als lifelogger

Waren kakapo’s in Nieuw-Zeeland voorheen zo talrijk dat je ’s nachts alleen aan een boom hoefde te schudden en ze tuimelden als rijpe appels naar beneden, nu zijn er slechts 153 kakapo’s over. En dat is ná de

Een internationaal team van DNA-sequentiewetenschappers wil daarom voor het einde van dit jaar alle DNA van alle individuele kakapo’s in kaart hebben.

Voor conservatiedoeleinden is dat handig om te bepalen welk mannetje je op welk vrouwtje zet. Maar omdat de kakapo eveneens een van de oudste soorten papegaaien is, leidt inzicht in hun genoom ook nog tot meer begrip van de evolutie waar veel papegaaistudies naar kijken.

Journalist Ed Yong van The Atlantic reisde af naar kakapoland om poolshoogte te nemen van de high-tech kakaposituatie. Hier zijn hilarische verslag:

Every One Of These Endearing Parrots Will Have Its Genome Sequenced It’s an endearing, giant, flightless, New Zealand parrot, and it’s a poster child for the quantified-self movement. Lees het verhaal van Ed Yong op The Atlantic hier

Status: alle kakapo’s zijn ondertussen door mensen verplaatst naar eilanden zonder roofdieren. Allen zijn in het bezit van een zender en het kakapogenoomproject is met 81 vogels in kaart, goed op weg.

Onderzoekers zijn daarmee op de hoogte van alles wat de vogels zijn of doen, zelfs wanneer twee kakapo’s seksen. En kiest een vrouwtje toevallig een mannetje met slecht zaad uit, dan insemineren ze haar met betere genen. Kakapoprivacy is dood.

Yong: ‘Vergeet hipsters en entrepreneurs uit Silicon Valley. Hét toonbeeld van de quantified self movement is een groene, lompe, vergetelheid-trotserende papegaai.’

De kakapo als... icoon

Maar die vastberadenheid om kakapo’s te redden gaat nog véél verder. Yong verhaalt over onderzoekers die in tentjes naast nestjes kakapokuikens kamperen, om ze te wegen of bij te voeren als moeder van huis is.

Kakapokuikens zijn dan ook een schaars goed. De kakapo paart alleen als er genoeg lievelingbesjes rijp zijn en dat is zo eens in de drie à vijf jaar. Daarbij lijkt het mannetje er paringsrituelen op na te houden die het vrouwtje mogelijk alleen maar afschrikken en dan zijn kakapo’s óók nog eens notoir onvruchtbaar.

Misschien leven kakapo’s in de veronderstelling dat ze toch tijd zat hebben. Sommigen worden immers 120. In werkelijkheid is het bizar dat er überhaupt nog kakapo’s zijn.

De Maori maakten warme capes van ze. De Europeanen introduceerden ratten, katten en marters aan hun habitat. Alles en iedereen at ze. Tel daarbij op dat kakapo’s zich geen raad weten met predatoren. Ze verstijven. Of ze rennen er als in een vlaag van zelfoverschatting, frontaal op af. Plus, de kakapo is de enige papegaai ter wereld die niet vliegt.

Daarmee rest de kakapo eigenlijk maar één échte overlevingstroef.

Zijn imago.

Wondere wereld.

YouTube
Aanschouw het waanzinnige vliegloopje der kakapo’s.
Op de hoogte blijven van m’n avonturen in niet-mensland? Ik schrijf over die andere 99 procent van de wereld: van pluizige pauwspin tot mens-varken-hybride. In deze mail houd ik je geregeld op de hoogte van vragen die ik heb, stukken die ik schreef of mooie wetenschapsverhalen van anderen. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail

Meer lezen?

Deze embryo-expert helpt je doorgronden wat een mens is (@D66 @ChristenUnie) Beste D66 en ChristenUnie, over embryokwesties voer je geen koehandel. Daar kom je alleen uit via publiek debat, aldus rechtsfilosoof Britta van Beers. Maar hoe voer je dat? Waar begin je? Lees hier het interview met Britta van Beers Deze papegaai zet je hele wereldbeeld op z’n kop ‘Soms kan één individu de wereld veranderen. Zelfs al is het een papegaai,’ aldus primatoloog Frans de Waal. Alex de grijze roodstaartpapegaai praatte, telde, verzon nieuwe woorden en commandeerde mensen graag alle kanten uit. Maak kennis met deze wijlen vogelgrootheid. Lees hier het portret van onderzoekspapegaai Alex