Beste,

Ik lag in de lappenmand vorige week, met griep. Maar ik heb me geenszins hoeven vervelen. Lezers en collega’s stuurden me allerlei kijk- en leestips over het thema oud worden, waarvoor hartelijk dank!

Twee lezers, Colette en Esther, mailden vorige week onafhankelijk van elkaar dat de muziektheatervoorstelling van de psychologenfamilie Blom uit Buren een aanrader is.

Het idee achter de voorstelling, dat bij de familie in de hoeve wordt gehouden, is dat je leert begrijpen wat dementie met iemand doet en hoe je daar, als naaste, beter mee om kunt gaan. Ze doen dit door je te laten beleven hoe leven met dementie is.

Het klinkt mij interessant in de oren. De familie Blom was met het theaterstuk tevens te zien in het programma (het stukje over de voorstelling begint na 12 minuut 45).

Fotoserie voor mensen met dementie

Nog een tip van twee lezers. Len en Janneke wezen mij op een opvallende fotoserie: De fotoserie is van kunstenaar Laurence Aëgerter en bestaat uit mooie zwart-witfoto’s, die speciaal zijn geselecteerd voor mensen met dementie.

Het idee is dat de foto’s herinneringen naar boven halen of de kijker roeren. Het sympathieke is dat de foto’s rechtenvrij zijn, dus gratis te bekijken en te downloaden. Je kunt de foto’s gebruiken om een gesprek aan te knopen met iemand met dementie.

De foto’s mogen dan wel bedoeld zijn voor mensen met dementie, zelf mag ik óók graag naar de foto’s kijken. Ik heb er een paar uitgezocht die mij wel aanspreken. Zeg nu zelf, dit is toch gewoon prachtig?

Een collage met beeld uit Photographic Treatment.

Een collage met beeld uit Photographic Treatment.

Documentairetips

Ook op documentairegebied verschillende tips. Bedankt, Kees en Marlies, voor deze twee mooie, menselijke verhalen.

1. De documentaire Mrs. Fang is onlangs Het is het type documentaire waar je maar net van moet houden. Regisseur Wang Bing koos voor langzaam beeld, wat het extra indringend maakt. De film gaat namelijk over de allerlaatste fase van het leven van mevrouw Fang. Ze heeft de ziekte van Alzheimer.

2. De documentaire I’ll Be Me is al sinds 2014 uit, en gaat, in de woorden van Marlies: ‘over een countryzanger die met alzheimer nog met veel power en plezier concerten geeft. Erg ontroerend en boeiend.’ Het fijne is dat de documentaire over Glenn Campbell te bekijken is. Gaat dat zien!

Collegiale tips

Dan nog tips van twee collega’s, Riffy Bol (sociale media) en Yelena Schmitz (podcast).

Riffy, net als ik een gameliefhebber, attendeerde mij op De game is bedoeld voor naasten of zorgverleners van mensen met dementie, die ermee kunnen leren hoe je (nog) beter om kunt gaan met mensen met dementie.

Interessant. Toevallig ben ik me momenteel in games en VR (virtual reality) over dementie aan het verdiepen.

Yelena, met wie ik samenwerk aan de podcast over dementie, tipte mij deze aflevering van de Vlaamse televisiezender VRT. gaat over Radio Gaga, een caravan die langsgaat bij verpleeghuizen.

Door muziek te draaien komen de tongen van bewoners met dementie los. Let wel: om de aflevering te bekijken moet je wel een VRT-account aanmaken. Zolang je invult dat je uit België komt, kun je de aflevering gewoon bekijken.

Dat was het weer voor deze wekelijkse mail. Tot de volgende!

Hartelijks,

Heiba

Wil je per mail op de hoogte blijven van de stukken die ik publiceer? Momenteel onderzoek ik hoe het is om te leven met dementie, met hulp van vijftien mensen met dementie die mij bijpraten via hun spraakdagboek. Klik hier voor de wekelijkse mail van de correspondent Oud worden