De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Sarah Izat
SoundCloud
Interview

Haar vader is een Koerdische vrijheidsstrijder. Hij vocht tegen Die strijd heeft haar jeugd in Noord-Irak overschaduwd: het gezin leidde een nomadisch bestaan, constant op de vlucht.

Voor Sarah Izat (1992) is die instabiele jeugd, vertelt zij in deze aflevering van de podcast Goede Gesprekken, het startpunt van een lange reis, via Syrië naar Nederland, en in ons land van de ene woonplaats naar de andere.

Inmiddels is Sarah opgeklommen tot de negentiende etage van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en bezig met haar tweede master. Ze is al gespecialiseerd in het bestuursrecht en houdt zich nu bezig met internationale betrekkingen. Diplomatie is wat haar aantrekt. Als kind had ze al de ambitie om minister van Buitenlandse Zaken te worden.

Sarah draagt die hoofddoek om uitdrukking te geven aan haar verstandhouding met God. Niet omdat ze ertoe gedwongen wordt

En: sinds zes jaar werkt ze bij de Rotterdamse politie. Ze houdt enorm van dat werk. Omdat je mensen veiligheid kunt bieden. Onlangs slaagde ze voor haar examen als buitengewoon opsporingsambtenaar. Voor een deel van haar werkzaamheden (ze neemt aangiftes op) moet ze het politie-uniform dragen.

Alleen, dat gaat niet. Want ze draagt als overtuigde moslima een hoofddoek. En dat mag niet volgens de regels van het korps. In Rotterdam maken ze al een uitzondering voor Izat, die in burgerkleding haar werk doet, mét hoofddoek.

Izat is ermee naar het College voor de Rechten van de Mens gestapt. Is deze bepaling niet een schending van de mensenrechten? Het college zou afgelopen dinsdag uitspraak doen, maar had meer tijd nodig.

Meer verhalen?

Podcast: Deze activist helpt de Nederlandse geschiedenis te herschrijven Simone Zeefuik confronteert met haar organisatie Decolonize the Museum musea met racisme in hun taal- en beeldgebruik. Luister de podcast hier terug Vier redenen om positief te zijn over de toekomst van de politie Het is geen geheim dat het niet zo goed gaat met de nationale politie. Maar in de acht maanden dat ik meeliep met het cybercrimeteam zag ik hoe er achter de schermen een hele nieuwe, slimme politie groeit. Lees het verhaal van Bart hier terug Als een aap op de ontspanner drukt, van wie is dan de foto? Deze week besteedde het radioprogramma This American Life aandacht aan een bijzondere rechtszaak. Het onderwerp: een selfie, gemaakt door een makaak. Lees de update van Lynn hier