214
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
Sylvana Simons staat op 1 in de Kleurrijke Top 100. Verder doet haar partij BIJ1 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Wat zijn de plannen van dit rolmodel?

Podcast: Sylvana Simons vindt dat alle verzetsbewegingen zich moeten verenigen

De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Sylvana Simons
SoundCloud

Interview

Ze groeide op in de grimmige jaren tachtig, toen er massaal werd gestreden voor vrijheid en gelijkheid. Ze zat in de leerlingenraad, nam het op voor kinderen die gepest werden - en ze deed aan ballet, met ziel en zaligheid.

Vijfentwintig jaar later is Sylvana Simons uitgegroeid tot rolmodel: ze staat op plek 1 in de en haar doet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Het zal heel wat ongemakkelijke gesprekken vergen om daar te komen

Toch associëren veel mensen haar nog steeds met verzet tegen Zwarte Piet. Terwijl haar idealen veel groter zijn: Simons wil dat de grondrechten van alle Nederlanders worden gerespecteerd, dat rechtvaardigheid, diversiteit en solidariteit centraal staan.

Hoe je daar komt? Volgens Simons door heel veel ongemakkelijke gesprekken te voeren. Institutioneel racisme en seksisme moet je bij de wortel aanpakken. Mensen moeten zich leren aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat zijn stevige gesprekken inderdaad.

Verder vindt ze dat er een nieuwe politiek nodig is. Want alles hangt met alles samen: armoede moet je aanpakken in relatie met seksisme, vluchtelingen en klimaat staan niet los van elkaar, klimaat en economische groei idem dito.

Simons kan zich dus volledig vinden in de visie die Naomi Klein ontvouwde in haar laatste boek Alle huidige verzetsbewegingen moeten bij elkaar komen in de strijd tegen de gevestigde machtsstructuren. Het gaat om niets minder dan de strijd tussen have’s en have-not’s. Net als in de jaren tachtig eigenlijk.

Verder lezen en luisteren?

We mogen ons nog veel ongemakkelijker voelen over Zwarte Piet Als kind was ik zo’n fan van Zwarte Piet, dat ik zelf ook Piet wilde worden. Zelfs als student liet ik me nog zwart schminken. Pas later zag ik de ketenen om de enkels van mijn held. Memoires van een ex-Piet. Lees het column van Bregje Hofstede hier terug Podcast: Deze agent draagt een hoofddoek. Vandaag won ze een belangrijk geschil Sarah Izat werkt bij de politie in Rotterdam, en wil daar graag een hoofddoek dragen in combinatie met het politie-uniform. De regels van het korps verbieden dat. Ze heeft haar zaak voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens, dat haar vandaag gelijk gaf. Beluister de podcast hier Podcast: Deze activist helpt de Nederlandse geschiedenis te herschrijven In de Maand van de Verzwegen Geschiedenis kan Simone Zeefuik niet ontbreken. Want met haar organisatie Decolonize the Museum confronteert zij musea met racisme in hun taal- en beeldgebruik. Beluister de podcast hier

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!

In gesprek:
Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken Geverifieerd door de redactie
Vragen aan Sylvana Simons? Ze probeert ze te beantwoorden.