Beste,

Hoeveel talentvolle, maar laatrijpe voetballers lopen er rond in de lagere divisies van het voetbal?

Laatrijpers zoals Mikkel Mena Qvist, over wie ik deze week Qvist speelde jaren in de jeugdopleiding van een grote Deense club, maar haalde uiteindelijk het eerste elftal niet.

Ook andere ploegen hadden geen interesse in hem als negentienjarige. Hij ging spelen bij een club op het niveau van de Nederlandse hoofdklasse, en volgde een opleiding tot basisschoolleraar. Zijn droom om profvoetballer te worden spatte uiteen, zoals voor zo veel spelers op die leeftijd.

Maar anders dan veel spelers, anders dan vrijwel alle spelers, keerde Qvist vier jaar later terug in het profvoetbal - in de Deense eredivisie, de Superliga, bij AC Horsens.

En daar is hij nu basisspeler - mede dankzij zijn bijzondere wapen. Qvist heeft een inworp die, in de woorden van zijn coach, ‘van hier tot Londen’ reikt. Waarmee hij keepers van tegenstanders de stuipen op het lijf jaagt.

Vimeo
Bekijk hier een inworp van Qvist.

De Houston Rockets zijn on fire

Iets anders. De Golden State Warriors zijn al enkele jaren veruit de beste ploeg van de Amerikaanse basketbalcompetitie.

Zo sterk zijn de Warriors, dat sommige ploegen zich stelden of het überhaupt zin had om de strijd met ze aan te gaan. Was dat niet onbegonnen werk?

Is het niet verstandiger om je te richten op de tijd dat de Warriors over hun hoogtepunt heen zijn - als Stephen Curry, Kevin Durant en Klay Thompson het niet meer kunnen?

Eén ploeg antwoordde nee en nee op die vragen: de Houston Rockets.

De Rockets contracteerden deze zomer de sterspeler van de Los Angeles Clippers, Chris Paul, een point guard, terwijl de Rockets op die positie al hun eigen sterspeler hadden staan, James Harden.

YouTube
Een documentaire over Chris Paul en zijn overwegingen om naar de Rockets te gaan.

Dat leidde tot opgetrokken wenkbrauwen. Kon dat wel samengaan, twee ster-point guards Zouden de Rockets er wel beter van worden?

Het seizoen is pas 26 wedstrijden oud, maar het lijkt er sterk op dat de antwoorden op die vragen ja en ja zijn.

Sterker, de Rockets zijn momenteel sterker dan elke andere ploeg in de NBA-geschiedenis, een van Basketball Reference.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Collega Jesse Frederik heeft een prachtige verhalenserie geschreven over de schandalige praktijken van de schuldenindustrie in Nederland. Er is ook iets anders: een nepschuldenindustrie. Bloomberg schreef over de strijd van Andrew Therrien, een handelaar die op een dag werd gebeld over een schuld die hij niet had. Gevalletje ‘they messed with the wrong guy.’ Therrien rekende op weergaloze wijze af met een heel nepschuldenimperium. Op mijn lijstje favoriete stukken van het jaar.
  2. Rory Smith van de New York Times schreef over Stuart Taylor, een keeper die tegen wil en dank al bijna twintig jaar fulltime reservekeeper is.
  3. Mehmet Scholl is een ex-international en analist voor de Duitse televisie. Hij uitte in Der Kicker weer eens op de nieuwe generatie trainers, zoals Domenico Tedesco. ‘Ze zijn niet werkelijk in de mensen en de voetballers geiïnteresseerd,’ generaliseerde Scholl erop los. Der Spiegel publiceerde een zeer korte maar scherpe Die Zeit op gelijksoortige wijze al eens wat er allemaal voor Sepp Blatter sprak als baas van de FIFA.
  4. Louis van Gaal zat afgelopen zondag aan tafel bij FOX Sports. Interviews met Van Gaal stellen zelden teleur, Hij brak een lans voor een jonge technisch directeur bij de KNVB, zoals hij al eerder in deed.
  5. Paul Merson, ex-profvoetballer, probeerde zo veel mogelijk songtitels van Oasis in zijn tv-commentaar te verwerken. Vraag niet waarom,
  6. Sinds deze week heeft de wereld een nieuwe beste schaker: Google’s Alpha Zero, een zelflerend computerprogramma, dat zetten doet die een menselijke schaker nooit zou overwegen. ChessBase heeft er over. Leuk in deze context: uit 2010 over de samenwerking tussen mensen en computers in het schaken.
  7. Daryl Morey - de general manager van de Houston Rockets - heeft de prettige gewoonte vaak interviews te geven. Die zijn doorgaans onderhoudend. komt uit een lunchroom in Beverly Hills.
  8. Gedragseconoom Richard Thaler kreeg de Nobelprijs voor Economie. De waarmee hij de prijs in ontvangst nam, is zeer de moeite. Thaler - hij uitgebreid over - begint vanaf de achttiende minuut.
  9. David Sullivan - mede-eigenaar van West Ham United - gaf aan The Guardian. Het goede nieuws is dat hij open is. Het minder goede nieuws - met name voor supporters van de club - is dat ze nu zeker weten dat hun club slecht wordt geleid.
  10. Mark Tuitert en Niels Kerstholt wilden een paar jaar geleden een schaatswedstrijd buiten de schaatsbond om organiseren. Dat mocht niet van de bond, maar de schaatsers stapten naar de rechter. De Europese Commissie oordeelde vorige week dat dat wel had moeten mogen. Voor wie precies wil weten wat de gevolgen zijn, lees van Ben Van Rompuy en Antoine Duval van het Asser Instituut.
  11. Een van de geheimen van sportsucces? Het klinkt niet sexy, maar steun vanuit het gezin is cruciaal, zoals blijkt uit van zwemmer Jesse Puts.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief