Beste,
Ik wil je bij dezen alvast het beste wensen voor het nieuwe jaar.
We gaan een interessant jaar tegemoet - met de Winterspelen en het WK (voor mannen) in Rusland. Een WK zonder Nederland, maar [voeg hier een bekende uitspraak van Johan Cruijff in]: dit WK wordt een WK voor de liefhebbers.
Zonder, zeg maar, de BN’ers die opeens voetbaldeskundigen blijken en kraakheldere analyses bieden rond, zeg, de kwestie waarom Quincy Promes wel uitblinkt in de Russische competitie maar niet in Oranje. We zijn, kortom, onder ons.
En hopelijk kunnen we het chagrijn van de afwezigheid van het Nederlands elftal omzetten in ideeën om het spel te verbeteren. Want zo’n WK is natuurlijk een alleraardigst toernooitje, waar we maar beter aan meedoen.
De NOS maakte een film over jeugdvoetbal
Een van de stukken die ik het afgelopen jaar het leukste vond om te schrijven, was het interview met Bastiaan Riemersma, de baas van de jeugdopleiding van Willem II.
Dat stuk kreeg afgelopen week vervolg op televisie. De NOS-documentaire De keerzijde van de talentenfabriek handelde over dezelfde thema’s. Ook Riemersma komt aan het woord.
Het is een mooie film geworden - tenminste, dat is wat ik erover hoorde, want om allerlei redenen heb ik hem nog niet gezien.
Volgend jaar kun je hier meer over jeugdvoetbal lezen, diepgravender dan ik dit jaar deed. Halverwege januari komen de eerste stukken - onder meer een Franse jeugdopleiding die met een antwoord is gekomen op de vele vragen die Riemersma zich in ons gesprek stelde.
Het wie, wat, en hoe hou ik nog even voor me, maar een interessant gesprek was het, oh là laà.
De Wout Brama-clausule van de back van PEC
Bram van Polen, back van PEC (Zwolle), verlengde deze week het contract bij zijn club met twee jaar. Boegbeeld Van Polen wordt met nieuw contract oud bij Zwolle, kopte VI, maar dat is maar zeer de vraag.
Er zit namelijk een clausule in het contract van Van Polen - als een club buiten Europa hem wil hebben, mag hij de komende zomers gratis weg. ‘De Wout Brama-clausule’ noemde Van Polen dit - een clausule waar ik eerder over schreef met, inderdaad, Wout Brama.
Niet veel voetballers hebben dergelijke clausules in hun contracten, maar eigenlijk is het heel gewoon. Jij en ik en zo’n beetje ieder ander kan na een opzegtermijn van een of twee maanden van werkgever veranderen. Voetballers niet - die moeten worden vrijgekocht.
Spelersvakbond Fifpro wilde dit systeem via de rechter opblazen, maar trok vorige maand zijn klacht over het transfersysteem bij de Europese Commissie in, nadat wereldvoetbalbond FIFA toezegde een werkgroep in te stellen die de transfermarkt onder de loep neemt.
Leestips
- Tiago Estêvão is een volgtip op Twitter. Hij stelde een prachtcollectie samen van de hopeloze afstandsschoten van Manchester Uniteds back Marcos Rojo samen, uit Rojo’s tijd als speler van Sporting Portugal. Mooi dat zulk hilarisch amateurisme nog steeds kan.
- Simon Kuper schreef over een van de vruchtbaarste voetbalgronden ter wereld: de regio-Parijs.
- Iemand maakte een filmpje van de beste duizend slagen van Roger Federer. Zoals de schrijver David Foster Wallace eens schreef, is Federer kijken welhaast een religieuze ervaring. (Voor hem dan, maar goed.)
- Denkende voetballers zijn altijd toe te juichen, schrijvende voetballers nog meer, en al helemaal als ze beide doen, zoals Tim Sparv op zijn blog.
- David Leonhardt van The New York Times schreef een stuk over zijn omgang met cijfers. Ik denk dat collega Sanne Blauw - 1 januari te zien in De Slimste Mens - goedkeurend knikt als ze dit stuk leest.
- Marja Pruis interviewde voor De Groene Amsterdammer uitgever Mai Spijkers. Het mondde uit in het stuk met de titel ‘Huh? Wat?’ Ook de vertelvorm die Pruis kiest is bijzonder, en kan in de verkeerde handen slecht uitpakken, maar in Pruis’ handen is het prachtig en vermoedelijk de perfecte wijze om Spijkers en zijn denken over te brengen.
- Dit verhaal over de Britse basketballer Fabulous Flournoy is - jawel - fabelachtig.
*Ik heb geen enkele aanwijzing dat dit waar is, maar het leek me een mooie zin om te schrijven.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!