Tv-serie The Wire noemen velen het beste dat televisie ooit heeft voortgebracht. Vond ook president Barack Obama, die maker David Simon in 2015 uitnodigde voor een interview op het Witte Huis.
Obama: ‘Ik vind het niet alleen een van de beste televisieshows, maar een van de beste kunstwerken van de afgelopen paar decennia.’
Ik ben ook zo’n fan - ik las zelfs het boekje Truth be Told over de serie. Daarna stortte ik me op The Deuce, Simons nieuwste serie over prostituees en pooiers in het New York van de jaren zeventig.
Na een paar afleveringen wendde ik steeds vaker mijn hoofd af. Ik had net een baby gekregen en was veel te lovestoned om zin te hebben in rauwe beelden van de pornoindustrie. The Deuce is niets voor mij nu.
Snuffelend naar wat Simon nog meer heeft gemaakt, stuitte ik op een minder bekende serie uit 2015 van Simon en William F. Zorzi: Show Me a Hero.
Een miniserie rond de thema’s desegregatie, stedenbouwkundige inrichting en bestuurlijke impasse.
En dat dan spannend en ontroerend, en wat geschikter voor als je even een tere ziel hebt.
Een serie over hoe je een stad maakt
Show Me a Hero speelt in de stad Yonkers - de vierde stad in de staat New York in de jaren tachtig. De piepjonge burgemeester (met 28 jaar de jongste van het land) krijgt het bevel om de arme zwarte bewoners van een aantal hoge, door criminaliteit geplaagde woningbouwflats onder te gaan brengen in rijkere, witte delen van de stad.
De witte bewoners vrezen overlast en daling van de huizenprijzen en komen in opstand. Populistische raadsleden blokkeren elke oplossing, waardoor de stad enorme boetes krijgt en failliet dreigt te gaan.
Heil wordt gezocht in de theorieën van Oscar Newman, een introverte stedenbouwkundige die gelooft dat bewoners controle over en verantwoordelijkheid voor hun wijk moeten kunnen nemen, en in het voorzichtig bijeenbrengen van burgers die bang zijn geworden voor het beeld dat ze over elkaar hebben.
Witte bewoners vrezen overlast en daling van de huizenprijzen en komen in opstand
Hoe breng je die nader tot elkaar?
De serie is gebaseerd op het gelijknamige non-fictieboek van Lisa Belkin, die eerder reporter was voor The New York Times. De acteurs zijn gecast en gepoederd om te lijken op de werkelijke hoofdrolspelers van toen. Oscar Isaac speelt de tragische rol van de burgemeester (en won daar een Golden Globe mee).
Net als in The Wire gaat dit verhaal over het samenleven in de stad, over (de)segregatie, over bestuurlijk disfunctioneren en pogingen om daarbinnen gewetensvol te blijven handelen. Ik leerde een hoop over hoe je eigenlijk een stad maakt.
Een nadeel van al die mooie tv-series vind ik dat ze wekenlang je avonden kunnen opeten en stukjes van je slaap afhappen. Bij Show me a Hero blijft de schade beperkt: in zes afleveringen is het verhaal verteld.

Andere tv-werken van Simon
Ook fan van The Wire of The Deuce, en zin in meer? Ik keek en las onderstaande (nog) niet, maar aan deze series en boeken werkte Simon mee:
- Homicide (1993-1999). Tv-serie van zeven seizoenen over de politie van Baltimore. Won talloze pijzen. Opgevolgd door de film Homicide: The Finale Gebaseerd op het non-fictieboek van Simon, die consultant was voor deze serie. Simon komt uit Baltimore, woont er nog en werkte eerder als dagbladjournalist bij The Baltimore Sun.
- The Corner (2000). Zesdelige miniserie over een armoedig gezin dat leeft in de drugsstraten van Baltimore waar ook The Wire zich afspeelt. Won een Emmy. Gebaseerd op het boek dat David Simon als journalist schreef met voormalig agent en onderwijzer in Baltimore Ed Burns.
- Generation Kill (2008): een zevendelige serie over de invasie in Irak in 2003, verteld vanuit het eerste verkenningsbatiljon. Gebaseerd op het gelijknamige boek van oorlogscorrespondent Evan Wright.
- Treme ( 2010-2013). Serie over hoe het bewoners van de gelijknamige wijk in New Orleans vergaat na orkaan Katrina en over de vraag wat er aan leed voorkomen had kunnen worden als de politiek de belangen van de (armere) inwoners serieus zou behartigen.
David Simon als (voormalig) journalist
Nog twee laatste tips:
Simon twittert actief en krachtig over de Amerikaanse politiek en maatschappij, en over de misstanden in Baltimore die nog steeds voortduren. Een proefje van zijn stijl:

Als journalist keek ik ook nog onderstaande lezing, over waarom hij de journalistiek heeft verlaten en televisie is gaan maken - confronterende en herkenbare materie.
De titel geeft een idee over waar zijn energie vandaan komt: de moed der wanhoop.

Verder lezen en kijken?
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!