Tv-serie noemen velen het beste dat televisie ooit heeft voortgebracht. Vond ook president Barack Obama, die David Simon in 2015 uitnodigde voor een op het Witte Huis.

Obama: ‘Ik vind het niet alleen een van de beste televisieshows, maar een van de beste kunstwerken van de afgelopen paar decennia.’

Ik ben ook zo’n fan - ik las zelfs het boekje over de serie. Daarna stortte ik me op Simons nieuwste serie over prostituees en pooiers in het New York van de jaren zeventig.

Na een paar afleveringen wendde ik steeds vaker mijn hoofd af. Ik had net een baby gekregen en was veel te lovestoned om zin te hebben in rauwe beelden van de pornoindustrie. The Deuce is niets voor mij nu.

Bijlezen over The Deuce? The Guardian interviewde Simon thuis over zijn drijfveren om de serie te maken. Lees het interview hier

Snuffelend naar wat Simon nog meer heeft gemaakt, stuitte ik op een minder bekende serie uit 2015 van Simon en William F. Zorzi: Show Me a Hero.

Een miniserie rond de thema’s desegregatie, stedenbouwkundige inrichting en bestuurlijke impasse.

En dat dan spannend en ontroerend, en wat geschikter voor als je even een tere ziel hebt.

Een serie over hoe je een stad maakt

Show Me a Hero speelt in de stad Yonkers - de vierde stad in de staat New York in de jaren tachtig. De piepjonge burgemeester (met 28 jaar de jongste van het land) krijgt het bevel om de arme zwarte bewoners van een aantal hoge, door criminaliteit geplaagde onder te gaan brengen in rijkere, witte delen van de stad.

De witte bewoners vrezen overlast en daling van de huizenprijzen en komen in opstand. Populistische raadsleden blokkeren elke oplossing, waardoor de stad enorme boetes krijgt en failliet dreigt te gaan.

Heil wordt gezocht in de een introverte stedenbouwkundige die gelooft dat bewoners controle over en verantwoordelijkheid voor hun wijk moeten kunnen nemen, en in het voorzichtig bijeenbrengen van burgers die bang zijn geworden voor het beeld dat ze over elkaar hebben.

Witte bewoners vrezen overlast en daling van de huizenprijzen en komen in opstand

Hoe breng je die nader tot elkaar?

De serie is gebaseerd op het gelijknamige van Lisa Belkin, die eerder reporter was voor The New York Times. De acteurs zijn gecast en gepoederd om te lijken op de werkelijke hoofdrolspelers van toen. Oscar Isaac speelt de tragische rol van de burgemeester (en won daar een Golden Globe mee).

Net als in The Wire gaat dit verhaal over het samenleven in de stad, over (de)segregatie, over bestuurlijk disfunctioneren en pogingen om daarbinnen gewetensvol te blijven handelen. Ik leerde een hoop over hoe je eigenlijk een stad maakt.

Een nadeel van vind ik dat ze wekenlang je avonden kunnen opeten en stukjes van je slaap afhappen. Bij Show me a Hero blijft de schade beperkt: in zes afleveringen is het verhaal verteld.

YouTube

De trailer van Show me a Hero | HBO

Andere tv-werken van Simon

Ook fan van The Wire of The Deuce, en zin in meer? Ik keek en las onderstaande (nog) niet, maar aan deze series en boeken werkte Simon mee:

David Simon als (voormalig) journalist

Nog twee laatste tips:

Simon en krachtig over de Amerikaanse politiek en maatschappij, en over de misstanden in Baltimore die nog steeds voortduren. Een proefje van zijn stijl:

David Simon op Twitter
David Simon op Twitter

Als journalist keek ik ook nog onderstaande lezing, over waarom hij de journalistiek heeft verlaten en televisie is gaan maken - confronterende en herkenbare

De titel geeft een idee over waar zijn energie vandaan komt: de moed der wanhoop.

YouTube

David Simon: The Audacity of Despair | UC Berkeley Events 2011

Verder lezen en kijken?

Zo werden tv-series beter dan films In zijn slimme boek Difficult Men beschrijft tv-criticus Brett Martin hoe series als The Sopranos, Mad Men en Breaking Bad zorgden voor een culturele revolutie: de gouden eeuw van de televisie. Het boek is een aanrader voor iedere bingewatcher. Lees het verhaal van Nina hier terug