Beste,

De Olympische Spelen hebben een raar effect op mij. Het begint altijd met milde desinteresse. Maar na een paar dagen geef ik opeens – kort en hevig – om sporten waar ik anders nooit om geef.

Dan weet ik weer even alles van de axel, de cherry-flip, en de dubbele Rittberger; weet ik wat icing is bij ijshockey; hoe de Double McTwist in elkaar steekt (en bij welke discipline die hoort); en ken ik de do’s en don’ts bij de bochtentechniek in de viermansbobslee.

En soms zie je iets ongelooflijks - zoals bij de Winterspelen van 2002, toen de Australiër Steven Bradbury goud won bij het shorttracken, en aldoende het wereldrecord mazzel hebben verbrak. Het is mijn meest favoriete race ooit, in elke sport.

Kijk ’m tot het einde, als je hem nog niet kent.

YouTube

Hoe Steven Bradbury goud won in 2002.

Hierbij wat tips om nog meer te genieten van de Spelen. Heb je meer, andere, betere leestips - zet ze onder dit stuk of stuur ze per e-mail!

Olympische lees- en kijktips

 1. Kjeld Nuis is een van Nederlandse goede hopen op een medaille bij het schaatsen. (Alle Nederlandse schaatsers zijn kanshebbers, want alleen in Noorwegen en Nederland is het echt een serieuze sport.) Deze over de analyse van zijn races is boeiend. Ik hoop hem na de Spelen te spreken over zijn races in Pyeongchang. Wetenschapsfinancier NWO ook over data-analyse in het schaatsen.
 2. Deze van de NOS over de Nederlandse rol in de legendarische ijshockeyfinale tussen de VS en de Sovjet-Unie van 1980 is prachtig.
 3. Schansspringers springen tegenwoordig allemaal met hun ski’s naar buiten gericht, in een V-vorm. Dat was ooit absoluut not done, tot de Zweed ermee begon.
 4. De New York Times experimenteert volop met nieuwe vertelvormen. maakt gebruikt van Het werkt nog niet geweldig vind ik, maar het is toch zeer de moeite van het bekijken waard, want ooit wordt dit ongetwijfeld wél geweldig.
 5. Ze deden ook wat met Mikaela Shiffrin, de slalomskiër die de ster van deze Olympische Spelen moet worden. De New Yorker had een paar weken terug ook al een over haar.
 6. De Volkskrant Marcel Hirscher thuis. Misschien heb je nog nooit van Hirscher gehoort, maar hij is dus een van de beste skiërs aller tijden.
 7. De Noorse schrijver Karl Ove Knausgaard Amerikanen uit wat er zo mooi is aan schaatsen.
 8. Veel wintersporten zijn eigenlijk vrij kleine sporten, die eens in de vier jaar een mondiaal podium krijgen. Wie kan er bijvoorbeeld NU een kunstschaatser noemen? Precies. In de Verenigde Staten is het commentaarduo populairder dan de kunstrijders zelf.
 9. Nederland probeert zich sinds te profileren als land van recht en rechtsgeleerdheid. En - jawel - ook in het kunstschaatsrecht lopen we voorop, zo blijkt uit van Buzzfeed over gesjoemel in de jury’s.
 10. Debi Thomas was een van de beste kunstrijdsters in een tijd dat die discipline populairder was. Haar strijd tegen de Oost-Duitse Katarina Witt op de Spelen van 1988 - The Battle of the Carmens - is Daarna ontspoorde haar leven flink, zo de Washington Post twee jaar geleden op.
 11. Shorttrack is spectaculair, maar hoe werkt het? Deze van Sports Illustrated is handig, dit over de Zuid-Koreaanse obsessie met de sport ook, net als korte documentaire over de Nederlandse shorttrackers.

Niet-Olympische tips

 1. Dit over Jackie Wallace, de footballspeler die aan lager wal raakte, opkrabbelde, en weer aan lager wal raakte, is een van de beste sportverhalen van het jaar.
 2. Heel leuk: dat de NOS van over de rol van toeval in het voetbal maakte - fraai werk! Beetje jammer: dat de bron dan weer niet wordt vermeld.
 3. Voetbalanalist Michael Cox deed om tactische overtredingen tegen te gaan: direct rood.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief