Beste,
De Olympische Spelen hebben een raar effect op mij. Het begint altijd met milde desinteresse. Maar na een paar dagen geef ik opeens – kort en hevig – om sporten waar ik anders nooit om geef.
Dan weet ik weer even alles van de axel, de cherry-flip, en de dubbele Rittberger; weet ik wat icing is bij ijshockey; hoe de Double McTwist 1260 in elkaar steekt (en bij welke discipline die hoort); en ken ik de do’s en don’ts bij de bochtentechniek in de viermansbobslee.
En soms zie je iets ongelooflijks - zoals bij de Winterspelen van 2002, toen de Australiër Steven Bradbury goud won bij het shorttracken, en aldoende het wereldrecord mazzel hebben verbrak. Het is mijn meest favoriete race ooit, in elke sport.
Kijk ’m tot het einde, als je hem nog niet kent.
Hierbij wat tips om nog meer te genieten van de Spelen. Heb je meer, andere, betere leestips - zet ze onder dit stuk of stuur ze per e-mail!
Olympische lees- en kijktips
- Kjeld Nuis is een van Nederlandse goede hopen op een medaille bij het schaatsen. (Alle Nederlandse schaatsers zijn kanshebbers, want alleen in Noorwegen en Nederland is het echt een serieuze sport.) Deze reportage over de analyse van zijn races is boeiend. Ik hoop hem na de Spelen te spreken over zijn races in Pyeongchang. Wetenschapsfinancier NWO schreef ook over data-analyse in het schaatsen.
- Deze documentaire van de NOS over de Nederlandse rol in de legendarische ijshockeyfinale tussen de VS en de Sovjet-Unie van 1980 is prachtig.
- Schansspringers springen tegenwoordig allemaal met hun ski’s naar buiten gericht, in een V-vorm. Dat was ooit absoluut not done, tot de Zweed Jan Boklöv ermee begon.
- De New York Times experimenteert volop met nieuwe vertelvormen. Dit stuk maakt gebruikt van augmented reality. Het werkt nog niet geweldig vind ik, maar het is toch zeer de moeite van het bekijken waard, want ooit wordt dit ongetwijfeld wél geweldig.
- Ze deden ook wat fraais met Mikaela Shiffrin, de slalomskiër die de ster van deze Olympische Spelen moet worden. De New Yorker had een paar weken terug ook al een fraai stuk over haar.
- De Volkskrant bezocht Marcel Hirscher thuis. Misschien heb je nog nooit van Hirscher gehoort, maar hij is dus een van de beste skiërs aller tijden.
- De Noorse schrijver Karl Ove Knausgaard legt Amerikanen uit wat er zo mooi is aan schaatsen.
- Veel wintersporten zijn eigenlijk vrij kleine sporten, die eens in de vier jaar een mondiaal podium krijgen. Wie kan er bijvoorbeeld NU een kunstschaatser noemen? Precies. In de Verenigde Staten is het commentaarduo Tara Lipinski and Johnny Weir populairder dan de kunstrijders zelf.
- Nederland probeert zich sinds Hugo de Groot te profileren als land van recht en rechtsgeleerdheid. En - jawel - ook in het kunstschaatsrecht lopen we voorop, zo blijkt uit dit verhaal van Buzzfeed over gesjoemel in de jury’s.
- Debi Thomas was een van de beste kunstrijdsters in een tijd dat die discipline populairder was. Haar strijd tegen de Oost-Duitse Katarina Witt op de Spelen van 1988 - The Battle of the Carmens - is legendarisch. Daarna ontspoorde haar leven flink, zo tekende de Washington Post twee jaar geleden op.
- Shorttrack is spectaculair, maar hoe werkt het? Deze uitleg van Sports Illustrated is handig, dit stuk over de Zuid-Koreaanse obsessie met de sport ook, net als deze korte documentaire over de Nederlandse shorttrackers.
Niet-Olympische tips
- Dit stuk over Jackie Wallace, de footballspeler die aan lager wal raakte, opkrabbelde, en weer aan lager wal raakte, is een van de beste sportverhalen van het jaar.
- Heel leuk: dat de NOS een audioversie van mijn verhaal over de rol van toeval in het voetbal maakte - fraai werk! Beetje jammer: dat de bron dan weer niet wordt vermeld.
- Voetbalanalist Michael Cox deed een voorstel om tactische overtredingen tegen te gaan: direct rood.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!